От днес започва Рождественският пост, установен в чест на раждането

...
От днес започва Рождественският пост, установен в чест на раждането
Коментари Харесай

Започват постите, време за молитва и покаяние

От през днешния ден стартира Рождественският пост, открит в чест на раждането на Спасителя. За православните християни 40-дневното самоограничение от храна с скотски генезис е интервал за молитва, смирение и духовна централизация

Постът е средство за духовно филтриране. Ако приемът на постна храна не бъде комбиниран с откровена молитва, премахване на неприятните привички, взаимно опрощаване и демонстрация на състрадание, то въздържанието се трансформира в елементарна диета, уверени са вярващите:

Коледният пост продължава до 24-ти декември. Църквата приканва хората, за които интервалът е дълъг и уморителен, да съкратят дните на самоограничение. 

В навечерието на поста се означават Рождественски заговезни - с взаимно помилван и заговяване (консумиране на блажна храна), с диалози и основаване на настройка за встъпване в идния пост, отдаден на славното Христово Рождество.

През първата седмица на Рождественския пост и от 20 до 24 декември в това число се употребява единствено растителна храна с олио. През останалите дни на този пост (без сряда и петък) се позволяват безгръбначни животни (охлюви, миди, октоподи и др.), които също се одобряват за постни храни. Традиционно на 21 ноември - Въведение Богородично, и на 6 декември - Никулден, се употребява и риба.

Човек, който се готви за изповед и св. Причастие, е належащо авансово да посочи с изповедника си метода и степента на постене. Който е болен или има хронични болести, безусловно би трябвало да се посъветва с изповедника си, като му заяви и мнението на лекаря, оповестява на страницата си Св. Синод.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР