От днес започна изплащането на великденската добавка за пенсионерите. Те

...
От днес започна изплащането на великденската добавка за пенсионерите. Те
Коментари Харесай

Сметки: Какво могат да си купят с великденската добавка пенсионерите?

От през днешния ден стартира изплащането на великденската добавка за пенсионерите. Те ще получат 70 лв., без значение от размера на тяхната пенсия.

Какво могат да си разрешат за празника с тези пари ревизира репортерът ни Даниела Димитрова. Тя беше на пазар с две възрастни дами от Русе, описват от Българска национална телевизия.

Великденската добавка от 70 лв. ще доближи до над 2 милиона пенсионери. Най-нетърпеливите към този момент ги изтеглиха от банкоматите, с цел да напазаруват за Великден, преди цените още да са се повишили. Като цяло русенските пенсионери пазарят в огромните хранителни магазини, тъй като могат да намерят артикули на промоция. В доста от тях към момента агнешко месо няма, само че и възрастните хора не го търсят. Те гледат първо цената, по-късно се замислят и за качеството на храната.

Стефка и Малина живеят врата до врата. Работили са цялостен живот. Едната в детска градина, другата в пекарна. Пенсиите им без коронавирус и празничната добавка обаче, нямат 400 лв.. За това са нетърпеливи да вземат парите за Великден, въпреки да знаят, че инфлацията ги е " изяла " преди още да са ги изтеглили от банкомата.

Заедно се насочваме към един от огромните хранителни магазини. Избират най-евтините артикули, тъй като от дълго време са се научили да готвят с тях. На касата обаче схващат, че великденската добавка от 70 лв. се е изпарила за секунди.

Въпрос: Колко пари дадохте?

- 40 лева дадох и купих захар, олио и една агнешка главичка и банани.

- Дарението, което ми е отпуснато за Великден се стопи – 60 лв., ето бележката.

- Моите яйца са със златна нишка.

- Телешка опашка коства 19,90, а телешкото месо 17 лв.. Пък тя опашката ей такваз, като на моята котка опашката.

Въпреки че множеството артикули в чантата са на промоция, Малина Йорданова не стопира да се чуди на цените им.

" Този сок, тъй като внучката ми ще пристигна за Великден - 2 литра е 6,59 лева Козунакът е 4,79. Това е жива насмешка, да си броя стотинките. Имах предпочитание да купя на внучката едно великденско зайче. Ами то е 7 лева, по какъв начин да дам? Добре, че имам деца, които ми оказват помощ, най-малко зимата ми заплащат тока ", споделя тя.

Заради инфлацията общественото министерство обмисля да увеличи пенсиите от 1 юли с 6 %.

" Целта ни е да не се допусне приходите на възрастните хора да намалеят след отпадането на заплащанията за коронавирус ", съобщи Георги Гьоков – министър на труда и обществената политика.

А в бюджета са планувани 350 милиона лв. повече за поддръжка на хората.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР