От днес за първи път в България ще има прием

...
От днес за първи път в България ще има прием
Коментари Харесай

Още 3 млн. лв. за представяне на виното ни в ЕС

От през днешния ден за първи път в България ще има банкет по мярката „ Информиране в страните членки “ от Националната стратегия за подкрепяне на лозаро-винарския бранш (НППЛВС), оповестиха от агроминистерството.

Мярката „ Информиране в страните членки “ се ползва за първи път в България и бюджетът ѝ за тази година надвишава 3 млн. лв.. Основната й цел е за информиране на потребителите по отношение на виновната консумация на вино и риска, обвързван с нездравословната консумация на алкохол. Заедно с това ще запознае хората и със схемата на Европейския съюз за предпазено название за генезис (ЗНП) и предпазено географско напътствие (ЗГУ) във връзка с характерното качество, репутацията или други характерности на виното, дължащи се на характерната му географска среда или неговия генезис.

Мярката ще даде информация и за системата за качество, заложена от Европейския съюз.

Допустимите за финансиране действия са свързани с осъществяване на осведомителни акции в медиите, разработване на брошури, флаери, плакати, билбордове, основаване на уеб уебсайт, присъединяване в ревю, панаири и фестивали.

За подкрепяне по тази мярка могат да аплайват браншови организации на производители на вино, както и държавни органи и институции, чиято активност е обвързвана с поощряване на този бизнес.

Максималната стойност на един план не може да надвишава 700 хиляди лв. годишно и два милиона лв. за тригодишен интервал.

Винопроизводителите към момента могат да подават своите планови оферти и по мярката „ Инвестиции в предприятия “ от Националната стратегия за подкрепяне на лозаро-винарския бранш 2019 – 2023 година. Тя е за финансиране на разнообразни действия, като закупуването на нови машини и уреди, свързани с процеса на произвеждане и предпазване на вино, както и строително-монтажни работи по създаване, надстрояване, продължение и/или реорганизация на здания, предопределени за произвеждане и предпазване на вино, надзор на качеството на създадените виновност и други.

През миналата година лозаро-винарският бранш беше подкрепят с над 60 млн. лева, регистрира земеделският министър Десислава Танева.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР