От днес всички небитови потребители в България закупуват своята електроенергия

...
От днес всички небитови потребители в България закупуват своята електроенергия
Коментари Харесай

Купувате си ток? Какво трябва да знае малкият бизнес

От през днешния ден всички небитови консуматори в България закупуват своята електрическа енергия по свободно контрактувани цени. До този миг това беше наложително единствено за по-големите небитови клиенти, присъединени към мрежа високо и приблизително напрежение, напомнят от EVN. От 1 октомври 2020 година това към този момент се отнася и за дребните небитови клиенти, присъединени на равнище ниско напрежение. Тази стъпка следва измененията в Закона за енергетиката от 26.06.2020 година като част от цялостния  процес по цялостна либерализация на електроенергийния пазар в България и уговорката на страната като страна членка на Европейския съюз.

Така към този момент единствено за битовите клиенти в България важат контролираните цени на електрическата енергия, които се дефинират от Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). 

Кое е значимо за дребните небитовите клиенти, които в този момент излизат на свободен пазар? Според Закона за енергетика тези клиенти имат време до 30 юни 2021 година да сключат интензивно контракт за доставка на електрическа енергия с търговец на свободен пазар. Сключване на подобен контракт става всеки месец, като заявките за това се подават от 1-во до 10-то число към мрежовия оператор, към чиято мрежа е причислен обекта на клиента. Смяната на доставчика става факт от 1-во число на идващия месец и е гратис. С цел облекчение тази процедура нормално се прави от новия търговец на клиента. 

Важен миг за тези небитови клиенти е, че в случай че до 30 юни 2021 година те към момента не са си избрали интензивно търговец на свободен пазар, то от 1 юли 2021 година снабдяването им ще се поеме служебно от така наречен снабдител от последна инстанция по цени, избрани по методика от КЕВР.  

На свободния пазар само цената на силата предстои на свободно договаряне с търговците. В крайната цена на фактурата се включват и мрежовите цени и цена за отговорности към обществото, които остават контролирани от КЕВР, както и съответните налози, избрани от страната, като данък и Данък добавена стойност.

 

 

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР