От днес Турция официално се оттегля от Истанбулската конвенция. Страната

...
От днес Турция официално се оттегля от Истанбулската конвенция. Страната
Коментари Харесай

Турция се оттегли официално от Истанбулската конвенция |

От през днешния ден Турция публично се отдръпва от Истанбулската спогодба. Страната задейства решение, обявено от президента Реджеп Тайип Ердоган през март, съобщи Ройтерс. 

В края на април Турция обнародва президентски указ за отричане от интернационалния контракт с публично име Конвенция на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение, считано от 1 юли. Ердоган определи стъпката като " изцяло законна ".

Още предходната година страната заприказва за възможен отвод от конвенцията. Турското държавно управление счита, че тя нанася щета върху фамилните и религиозните полезности и окуражава ЛГБТ общността.

Указът на Ердоган провокира мощно неодобрение измежду турците и западните съдружници на страната. Според критиците решението е още една крачка обратно за Турция, която е претендент за членство в Европейски Съюз от 1987 година Тази седмица беше отхвърлена правосъдната тъжба за прекъсване на постановлението и недоволни жители обявиха, че са подготвени да стачкуват. " Ще продължим своята битка ", категорична е Джанан Гюллю, председателка на федерацията на организациите на дамите в Турция. По думите й от март дамите и другите уязвими групи в страната са по-малко склонни да търсят и получат помощ, а пандемията от COVID-19 е довела до финансови усложнения и до фрапантно нарастване на насилието над дамите.

Страната няма публична статистика за убийствата на дами, само че Турция - която подписа конвенцията през 2011 година - означи, че предходната година случаите са се нараснали, съобщи Българска телеграфна агенция. По данни на Световната здравна организация 38% от дамите в страната са обект на принуждение от колегата си. В Европа този % е 25.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР