От днес Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ Св. Марина“ -

...
От днес Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ Св. Марина“ -
Коментари Харесай

Клиниката по Кардиохирургия в УМБАЛ Св. Марина – Варна възстановява плановия прием

 От през днешния ден Клиниката по кардиохирургия в УМБАЛ " Св. Марина “ - Варна още веднъж работи с естественият си (от интервала преди пандемията) потенциал, оповестиха от пресслужбата на институцията. Приоритети на висококвалифицирания лекарски екип, воден от проф. доктор Пламен Панайотов, остават лекуване на исхемична болест на сърцето, на митрална клапна патология, аортна клапна стеноза, клапно-съхраняваща интервенция при аневризма на аортния корен, едноетапно оперативно лекуване на предсърдно мъждене, минимално инвазивна хирургия на аортната клапа, хирургично лекуване на хроничната и остра сърдечно-съдова патология, както и други сърдечни болести при възрастни пациенти – тумори и тромби в сърдечните кухини, междупредсърден септум недостатък и други Клиниката работи без спиране за неотложност и планово лекуване, като се ползва прелюдия през 2014 година протокол за ограничение на инфекциите на оперативните рани.

" При лекуване на исхемична болест на сърцето (ИБС) в планов и незабавен порядък, стремежът ни е за оптимално използване на артериална реваскуларизация, следвайки протокол за показания и противопоказания за потребление на две мамарни артерии и арт. радиалис, както и хирургия на работещо сърце (ОРСАВ). “, изяснява проф. доктор Пламен Панайотов.

" При лекуването на митрална клапна патология през годините сме достигнали до над 80% успеваемост с клапно-съхраняващите интервенции при митрална регургитация. При нужда от клапно протезиране използваме най-високият клас механични и биологични клапни протези. Едни от най-често осъществяваните сърдечни интервенции са за аортна клапна стеноза - композиция от клапно протезиране, заради стеноза на аортната клапа и коронарна реваскуларизация. В практиката ни е въведена и имаме отлични резултати с " безшевни “ биологични клапи на аортна позиция – щадящи при калциноза на аортния корен, с отлична хемодинамика, съкращаващи доста оперативното време. “, споделя още проф. Панайотов.

Друга намеса,  която се ползва с положителни резултати от началото на 2010 година в клиниката по Кардиохирургия в УМБАЛ " Св. Марина “ – Варна  е клапно-съхраняваща интервенция по Дейвид при аневризма на аортния корен и непокътната морфология на клапните платна на аортната клапа.

Едноетапното оперативно лекуване на пристъпно или персистиращо предсърдно мъждене посредством крио-аблация, комбинирана с друга сърдечна процедура – клапна или коронарна, реализира преодоляване на аритмията в близо 80% от случаите при прецизно съблюдаване на показанията. В клиниката са чести и случаите на минимално инвазивна хирургия на аортната клапа посредством мини-стернотомия и на митралната клапа посредством дясна странична мини-торакотомия и хирургично лекуване на хроничната и остра патология на аортния корен и възходящата аорта.

През последната година на пандемия, в здравната литература се появи понятието “collateral damages " – съпътстващи Ковид-19 тежки болести на хора, които в никакъв случай не са боледували от Ковид-19. Става въпрос за всички тези пациенти, които заради страха си от инфекцията и нейните последици, не търсят навреме здравна помощ, или не получават такава.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР