От дистанцията на времето категорично може да се направи заключението,

...
От дистанцията на времето категорично може да се направи заключението,
Коментари Харесай

Христо Христев: Извънредното положение беше излишна мярка

От дистанцията на времето изрично може да се направи заключението, че в началото въведеното изключително състояние през март предходната година беше непотребна мярка. През пролетта на предходната година нямахме подобен мащаб, обсег, съвестност на обстановката, които да постановат въвеждането на изключително състояние. Тази позиция изрази пред БНР преподавателят по европейско право Христо Христев. „ Очевидно беше един непремерен ход “, сподели той в предаването „ Преди всички “. Режимът, общопризнат след май, в по-голяма степен подхожда на ръководството на Covid обстановката, счита Христев.
За разлика от други страни, които имат повече опит, при нас за първи път след приемане на настоящата Конституция се стигна до мярка изключително състояние и нямаше по какъв начин реакцията да не е сериозна, означи Христо Христев.

„ В този начален стадий имаше едно преиграване със санкционни ограничения, с надзор върху напредването на жителите, без да имаме подобен мащаб на казуса, какъвто имахме през есента и какъвто имаме сега. “

В началото на рецесията се постановиха несъразмерни ограничавания, като се проигра запас, който ни е нужен в този момент, акцентира Христо Христев.

„ Може би тогава гърмяхме във въздуха. Беше прибавен сериозен формат на ограничение на порядъка на живот в страната. Проигра се този интервал, с неподходящи последствия в икономическо отношение, като оставим встрани правната страна на въпроса. След това поражда втори-трети път сходна обстановка, която има действителни измерения на епидемиологична рецесия, за разлика от обстановката март – май предходната година, и ние нямаме към този момент марж за подобен вид ограничения. Всички тези ограничавания имат своите социално-психологически резултати – те не би трябвало да бъдат подценявани ", посочи Христев.

Според преподавателя еластичен модел на ръководство на обстановката е неминуем, тъй като не е реалистично месеци наред ние да сме с пресечен поток на икономическия живот, да не знаем докога ще продължи това.

Казусът с обвиняванията, отправени към ръководителя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова за всяване на суматоха поради прогнозата ѝ за дефицит на медикаменти от предходната пролет - за Христо Христев е „ характерен образец за наказателен метод на използване на наказателното законодателство “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР