От дистанционно към присъствено обучение и обратноИма вакуум и затова

...
От дистанционно към присъствено обучение и обратноИма вакуум и затова
Коментари Харесай

Ученици на психолог заради стрес от COVID

От отдалечено към присъствено образование и назад
Има вакуум и по тази причина децата имат вяра във всевъзможни дивотии, споделя експертът Иван Игов

Мобилни телефони в шест области

Стресирани поради пандемията от COVID-19 възпитаници, както и родители, и учители могат да потърсят помощ от екип от над 40 учебни психолози. Те непринудено дежурят на безвъзмездни телефонни линии в шест регионални центъра в страната, заяви просветното министерство, което отваря линиите за трети път.

Те ще работят от понеделник до петък от 8.30 до 16.30 часа и това ще е по този начин до 31 март следващата година.
Според психолога Иван Игов учениците се връщат на учебно заведение, като че ли нещата се завършили, само че за жалост това е малко лъжливо.

“Част от учениците едвам в този момент потеглиха на учебно заведение и занапред нещата се напасват. Голяма част от децата, над 80%, се радват, че се връщат. За първи път виждам деца, които избират да вървят на учебно заведение, а не да стоят у дома... приказвам за времето преди пандемията. Явно тя им се отрази на тях”, изясни настоящата картината в учебно заведение експертът пред “Труд”.

По думите му основата реакция на по-малките деца, тези до начална учебна възраст, към пандемията е обвързвана с тази на родителите им. “Има родители, които изпитват страхове, развиват посттравматичен синдром и той се предава на децата. Има хлапета, които не желаят да излизат от у дома, развиват нещо като депресивен синдром, който при децата по принцип не съществува”, уточни Игов.

При по-големите обстановката е по-друга и те изпадат във вакуум сред несигурността на родителите си по какъв начин да се оправят с пандемията, разнопосочните сигнали от учителите и въздействието на връстниците, което е доста значимо.

Между самите възпитаници се разнасят усеща на боязън, опит да се обяснят нещата. “Ние прехвърляме своите лични страхове на децата. Когато става дума за съществени антиваксърски настроения, съмнение към управляващите, аз съм се сблъсквал с невиждана дивотии, които децата ми споделят и споделят, че ги знаят от родителите си. Родителите, вярвайки в нелепости, поради личната си нерешителност, ги предават на децата”, описа психологът.



Психологът Иван Игов изясни, че би трябвало да помислим повече за децата си в пандемията, тъй като нещата не се развиват в актуалното, а в бъдещето, и не трябва да им го лишаване.

Много се надявам част най-малко от учителите да поемат роля на положителен модел на държание, тъй като най-малко още година ще продължим да живеем и работим в този порядък, добави той.

На този декор от МОН оповестиха, че повече от 564 хиляди възпитаници от I до XII клас към този момент учат присъствено или близо 82% от всички. Над 48 200 от тях имат годен документ на имунизация, преболедуване или съществуване на антитела.

При тестването на 6 и 13 декември са открити 232 инфектирани възпитаници. Най-много - 92, са те в началните класове. На второ място са гимназистите със 72 положителни резултата, при учениците от V до VII клас позитивните са 68. 60 са позитивните учители, а 32 - непедагогическите експерти.

От на следващия ден се възвръща присъственото образование за паралелките, в които 30% от учениците желаят да се върнат в учебно заведение с тестване или “зелен сертификат”. Досега условието беше 50%.

Горещи телефонни линии за психическа поддръжка:
Бургас - 0893 631 573
Варна - 0877 566 696
В. Търново - 0888 553 601
Пловдив - 0800 16 793
София-Град - 0877 183 133
Ст. Загора - 0879 833 258

Обществена поръчка
Качват учебното заведение на облак до 2023 година
Достъп до всички електронни запаси



Просветният министър акад. Николай Денков изясни, че се чака платформата да тръгне през 2023 година

Кандидати по публичната поръчка за основаването на общ електронен облак за образование за цялата просветителна система у нас набира МОН. “За дигитализацията на образованието имаме приключена система, която е извънредно добра като равнище - всички регистри и цяла електронна деловодна система, която включва всеки възпитаник и преподавател, за положителната връзка в просветителната система”, сподели просветният министър акад. Николай Денков.

По думите му този общ електронен облак за образование ще включва както благоприятни условия за основаването на ново наличие, по този начин и достъп до всички съществуващи електронни запаси - “Кан академия”, “Уча се”, а издателствата, които са подготвени да дават просветително наличие, ще получат съответния портал до тази система. Тя ще може да се употребява от всеки възпитаник и преподавател, само че и всеки новаторски преподавател.

Предвидени са средства, и през 2022 година би трябвало да подготвим доста деликатно идващия стадий от развиването на нашата цифрова платформа, сподели министър Денков. Той посочи, че евентуално започването на плана ще бъде през 2023 година Тази платформа ще е обвързвана с персонализираното образование и с детайлите на изкуствения разсъдък.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР