От дълго време очакваме съдебна реформа. Това призна пред Лили Маринкова

...
От дълго време очакваме съдебна реформа.
Това призна пред Лили Маринкова
Коментари Харесай

Калин Калпакчиев пред ФАКТИ: ВСС трябва да бъде само кадрови орган

От дълго време чакаме правосъдна промяна.

Това призна пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ Калин Калпакчиев, арбитър от Софийския апелативен съд и член на Съюза на съдиите.

Всичко това не се случва с темповете, които чакахме. Промените изискват време. Промяната на законите до момента се правеше непрофесионално.

Форматът на обединението, формирана от четири партии, допуска и това закъснение.

Трябва да се създадат промени в законите, които да подсигуряват самостоятелност на прокурора от висшестоящите.

Отделният прокурор не би трябвало да е подвластен от висшестоящия при своето кариерно развиване. Той не би трябвало да се опасява, че ще бъде уволнен или изместен. По тези въпроси към този момент се работи в министерството на правораздаването.

Крайно време е Народното събрание да прояви воля при попълването на своята квота във Висшия правосъден съвет (ВСС). Крайно време е да се спре с издигането на подвластни персони, а да се заложи на номинирнето на безспорни експерти без да се вършат пазарлъци за партийните квоти. Този способ може да се приложи при попълването на прокурорската квота във Висш съдебен съвет от страна на Народното събрание.

За съдийската квота може да се приложи метода за избора на тези съдии, които са останали под чертата при попълването на квотата на професионалната квота на Висш съдебен съвет.

Висш съдебен съвет би трябвало да бъде единствено кадрови орган, а сега той е хипертрофирал с власт, счита Калин Калпакчиев.

Целият диалог с Калин Калпакчиев вижте във ВИДЕОТО.



Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР