От Българската земеделска камара упорстват за незабавна среща с министър-председателя

...
От Българската земеделска камара упорстват за незабавна среща с министър-председателя
Коментари Харесай

Земеделците искат спешна среща с управляващите заради украинската помощ

От Българската земеделска камара упорстват за незабавна среща с министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на финансите Асен Василев и министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, която да се провежда на 28 декември. Поводът са незаложените 442 млн. лева за по този начин наименуван украинска помощ за земеделските производители в бюджета за 2024 година, показа ръководителят й Костадин Костадинов.

„ Имахме разговори и обещания от представители на разнородни партии, че ще бъде импортирано предложение да бъдат планувани в бюджета за 2024 година тези 442 млн. лева държавна помощ по Временната рамка за ограничавания за държавна помощ при рецесии и преход в поддръжка на стопанската система след експанзията на Русия срещу Украйна, единствено че до приемане на такова предложение по този метод и не се стигна. Това са пари, които към този миг 2 години са получавани от земеделските производители и те са от много голямо значение за другите сектори – развъждане на животни, зеленчукопроизводство, овощарство, пчеларство и т. н. Липсата на тези средства ще ги обрече на бавна крах, заради усложнената конюнктура в този момент – непласирана стока, по-висока себестойност на продукцията и като цяло неприятна година ", коментира Костадинов.

„ Държавниците записват повишаване на парите за земеделие с 500 млн. лв., единствено че защото те гледат международно, отчитайки и вариантите по тактики като тази за насърчаване на селските райони. Това са средства, за които не е ясно дали ще се използват, а и няма да приближат до всички. В същото време се орязват 442 млн. лв. - съществувалата досега украинска помощ ", показа още Костадинов.

На срещата на 28 декември Бъргарската земеделска камара ще упорства за неотложно намиране на решение на този финансов въпрос, тъй като настоящата криза, подбудена от войната в Украйна, не престава да основава рискове и да бъде източник на несигурност за българското земеделско производство в идващите месеци.

„ На срещата ще бъдат разисквани и други наши искания, касаещи земеделието. Голяма част от тях са свързани със законодателството – като промени в законите за арендата, за собствеността и потреблението на земеделските земи, пенсионното застраховане и други ", добави Костадинов.

„ Изпращаме една доста тежка и динамична година за производителите. Сушата в някои райони на страната бе голямо затруднение. Облекчение са падналите в последно време дъждове и сняг. Проблемите през 2023 година бяха основно пазарите и дъмпинга, които затрудниха българското производство. Дано идната година да има стабилизация в тази посока ", чака Костадинов.

При непослушание на поставените искания за политики за поддръжка на агросектора с действителни действия, Българската земеделска камара е в готовност за провеждането на дейни безсрочни протестни действия, считано от началото на 2024 г.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР