От Българската хотелска и ресторантьорска асоциация (БХРА) настояват за спешна

...
От Българската хотелска и ресторантьорска асоциация (БХРА) настояват за спешна
Коментари Харесай

Ресторантьорите отнасят конфликта си с НАП до Кирил Петков

От Българската хотелска и ресторантьорска асоциация (БХРА) упорстват за незабавна среща с премиера Кирил Петков. Поводът е настояването на Национална агенция за приходите огромна част от притежателите на заведения да върнат получените Covid помощи с начислени лихви. 

, когато от брашна обявиха, че обезщетенията, изплащани по програмата за " Подкрепа с оборотен капитал за МСП ", управлявана от Национална агенция за приходите, са се оказали заеми. Въпросната програма бе пусната още през декември 2020 година, когато на власт беше третото държавно управление на Бойко Борисов. По нея търговците, наранени от противоепидемичните ограничения можеха да получат 20% или 10 % от оборота си за съответните интервали на 2019 година или 2020 година. Бюджетът на програмата бе 156 млн. лв., в това число бе заделено и европейско финансиране от 132.60 млн. лв..

Национална агенция за приходите заяви, че се извършват инспекции на 861 компании, получили финансова помощ по първа и втора фаза на програмата. Проверките целят да открият дали са спазени всички условия и условия за приемане на финансовата помощ, както и дали получените средства са усвоени в цялостен размер и изразходвани по предопределение.Общо по двете етапи са подкрепени 6886 сдружения, като 4622 са от ресторантьорския бизнес. От приходната агенция твърдят, че от време на време са напомняли на компаниите, които са получили подкрепяне, да наблюдават системата, с цел да са сигурни, че не са пропуснали информация и документи, свързани с инспекцията и да прегледат още един път документите и докладите си. Казват също, че сдруженията са били осведомени за опцията, ако сами открият неточности или несъответствия, довели до непозволено приемане на подкрепяне, както и в случай че не са съумели да усвоят цялата сума, да я върнат, без да чакат да им бъде формиран акт за това.

" Ние не желаеме нищо друго, с изключение на уместност, в случай че има нарушаване, дано се потвърди това, което е и никой няма да гъгне. Но… около сухото да гори и мокрото - не става по този начин. Начинът, по който го вършат не е верен. Няма ограничения за подкрепяне на бизнеса, действително нищо не сме получили, действително нищо. В момента бизнесът страда ужасно доста не от пандемията, а от цената на тока и на газа. С тези темпове, с които върви това нещо, аз споделям, че повече от два месеца сектора никога никой няма да издържи. Искаме среща с премиера, да забележим какво му е в главата на него, по какъв начин ги мисли той тези неща ", разяснява пред БНР заместник-председателят на БХРА Златко Златанов
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР