От Българската аграрна камара настояват за спешна среща с министър-председателя

...
От Българската аграрна камара настояват за спешна среща с министър-председателя
Коментари Харесай

Черни облаци надвиснаха над Денков и Асен Василев! Земеделци готвят нещо страшно 2024г

От Българската земеделска камара упорстват за незабавна среща с министър-председателя акад. Николай Денков, министъра на финансите Асен Василев и министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, която да се организира на 28 декември. Поводът са незаложените 442 млн. лв. за така наречен украинска помощ за земеделските производители в бюджета за 2024 година, сподели ръководителят й Костадин Костадинов, предава 24 часа.
„ Имахме диалози и обещания от представители на разнообразни партии, че ще бъде импортирано предложение да бъдат планувани в бюджета за 2024 година тези 442 млн. лв. държавна помощ по Временната рамка за ограничения за държавна помощ при рецесии и преход в поддръжка на стопанската система след експанзията на Русия против Украйна, само че до приемане на такова предложение по този начин и не се стигна. Това са пари, които към този момент 2 години са получавани от земеделските производители и те са от доста огромно значение за другите браншове – отглеждане на животни, зеленчукопроизводство, зарзаватчийство, пчеларство и т. н. Липсата на тези средства ще ги обрече на мудна гибел, поради усложнената обстановка сега – непласирана стока, по-висока себестойност на продукцията и като цяло неприятна година “, разяснява Костадинов.
„ Държавниците регистрират нарастване на парите за земеделие с 500 млн. лева, само че тъй като те гледат световно, отчитайки и опциите по стратегии като тази за развиване на селските региони. Това са средства, за които не е ясно дали ще се употребяват, а и няма да доближат до всички. В същото време се орязват 442 млн. лева – съществувалата до момента украинска помощ “, сподели още Костадинов.
На срещата на 28 декември Бъргарската земеделска камара ще упорства за незабавно намиране на решение на този финансов въпрос, защото актуалната рецесия, подбудена от войната в Украйна, продължава да основава опасности и да бъде източник на неустановеност за българското земеделско произвеждане в идващите месеци. „ На срещата ще бъдат разисквани и други наши претенции, касаещи земеделието. Голяма част от тях са свързани със законодателството – като промени в законите за арендата, за собствеността и използването на земеделските земи, пенсионното обезпечаване и други “, добави Костадинов.
„ Изпращаме една много тежка и динамична година за производителите. Сушата в някои региони на страната бе огромно усложнение. Облекчение са падналите напоследък дъждове и сняг. Проблемите през 2023 година бяха главно пазарите и дъмпинга, които затрудниха българското произвеждане. Дано следващата година да има стабилизация в тази посока “, чака Костадинов.
При несъблюдение на поставените претенции за политики за поддръжка на агросектора с действителни дейности, Българската земеделска камара е в подготвеност за провеждането на дейни безсрочни протестни дейности, считано от началото на 2024 г.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР