От авангардни скенери на ДНК баркодове до мобилни приложения, идентифициращи

...
От авангардни скенери на ДНК баркодове до мобилни приложения, идентифициращи
Коментари Харесай

Индонезия се бори с нелегалния трафик на животни чрез високотехнологични джаджи


От авангардни скенери на ДНК баркодове до мобилни приложения, идентифициращи противозаконните продажби на диви животни - природозащитниците са подготвени да употребяват най-модерните високотехнологични принадлежности в битката си против трафикантите на животни в Индонезия.

Разпростиращи се на повече от 17 000 острова, гъстите тропически гори в Югоизточна Азия се гордеят с някои от най-високите равнища на биологично многообразие в света - от люспести панголини до застрашени орангутани.

Но богата на типове флора и фауна слага Индонезия на фронтовата линия във връзка с противозаконната световна търговия, от която нарушителите печелят приблизително 23 милиарда $ годишно, а животинските типове изчезват от ден на ден и повече.

За да се оправят с казуса, природозащитниците са почнали да употребяват напълно нови съоръжения за отбрана на рядката и застрашена дива природа на архипелага.

"Без подозрение (технологиите) са може би един от най-големите запаси, благодарение на който „ положителните момчета “ могат да победят лошите", разяснява за Агенция Франс Прес Матю Причет от фондацията за битка с трафика „ Фрийлнед Фаундейшън “.

"Престъпниците, които стоят зад противозаконната търговия с диви животни, са огромни проведени синдикати, които са извънредно движимости в занаята", добави той.

За да изравнят силите си с огромните трафикантски групировки, в този момент деятелите се възползват от вида технологии, употребявани в миналото в битка с наркокартелите и нарушителите.

Така да вземем за пример, Дружеството за запазване на дивата природа (WCS), което работи с индонезийските управляващи за прекъсване на закононарушенията против дивата природа, употребява компютърен програмен продукт, с цел да локализира незаконните мрежи и да извлече данни от прихванатите им електронни устройства.

„ Международната организация за избавление на животните в Индонезия “ (IAR) пък изследва доказателствата от „ местопрестъпленията “ благодарение на ДНК баркодове - таксономичен способ, който разчита на къси генетични поредици, с цел да разпознава другите типове. Тъканните проби от иззети животни могат незабавно да бъдат съпоставени с базата данни на съхраняваните генетични кодове и по този метод да се направи безпогрешно разграничаване сред типовете и подвидовете - не всички от които могат да бъдат застрашени.

Именно поради успеваемостта на метода, от IAR построяват сега подробна база данни на другите типове мудни лорита - безумно сладките, само че и отровни примати, които сега са на ръба на изгубването, защото се употребяват в обичайна китайска медицина.

"Ако имаме животни с прочут генезис и имаме животни, които се появяват в Джакарта, да вземем за пример, можем да съпоставим генетичните проби. Оттам можем да локализираме „ горещите точки “ за лов и да разкрием комерсиалните маршрути", обяснява Кристин Рател, програмен консултант на организацията.

Въпреки множеството закони, целящи да защитят дивата природа на Индонезия, горските рейнджъри и полицията не разполагат с задоволително запаси и нямат профилирани научни знания,за да се оправят сами, споделят специалисти. Затова откриването на трафикантите постоянно се оставя на НПО-тата, които наблюдават непрекъснато пазарите за диви животни и обществените медии (където също се продават застрашени видове), организират следствия и по-късно уведомяват полицията.

"Това, което доста хора не осъзнават, е, че полицейските чиновници не са биолози. Може да има някои от тях, които са се специализирали, само че ние приказваме за 25 000 до 30 000 типа по целия свят, които са предпазени от интернационална търговия", акцентира още Рател. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР