От Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители (АПП)

...
От Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители (АПП)
Коментари Харесай

Автомобилните производители в България предлагат онлайн регистрации в КАТ

От Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители (АПП) в България оферират в страната да се сътвори обединен указател за колите, държавна скрапинг стратегия, която да подкрепи закупуването на екологични коли и онлайн регистрация на новите коли в КАТ.

С оглед на епидемиологичната конюнктура в България, съгласно представителите на асоциацията, опцията за онлайн регистрация на колите е доста значима стъпка, като по този метод се цели намаляването на опашките в КАТ с до 15 %.

"Електронната услуга ще се прави благодарение на електронен документ на автомобила, публикуван от производителя. Тези документи се подават към европейска организация, наречена EUCARIS. На базата на подаван от нас VIN-номер на автомобила, от Пътна полиция ще могат да теглят този документ и по този начин по електронен път да се прави регистрацията. Очакваме процесът да започва през идната година ", обявиха от ААП.

От асоциацията означават и различен огромен проблем в България, а точно това, че страната ни разполага с най-стария автопарк в Европа. По публични данни, в края на предходната година междинната възраст на колите у нас е над 18 години. Новите коли, на възраст до 5 години са едвам 6%, а тези под 10 години – 7%. Над 70% са колите, които са над 15-годишни.

Затова браншовата организация предлага основаване на дълготрайна държавна стратегия за бракуване (скрапинг) на остарели коли от всички категории и класове. Тя би могла да насърчи замяната на част от неефективните, необорудваните със модерни системи за дейна и пасивна сигурност, мощно замърсяващи транспортни средства с нови коли. Тази стратегия ще подтиква автомобилния пазар за превъзмогване на последствията от COVID-19, а също по този начин ще подкрепи и компаниите от сектора в този сложен миг.

"Пандемията оказа доста отрицателно икономическо и финансово влияние върху автомобилната промишленост, в това число и на българските компании, работещи в бранша. От началото на рецесията понижението на оборота от активността на членовете на ААП е близо 35 %. Проучването на въведените в европейските страни (22 от 28!!) сходни стратегии с стопански тласъци за увеличение на пазарното търсене на нови коли е подобрило доста положението на автопарка в тези страни, понижило е броя на пътните произшествия и е подобрило чистотата на въздуха ", съобщи Храбрин Иванчев, ръководител на ААП.

Предлаганата скрапинг стратегия е с няколко съществени детайла. Всеки жител в България, който съобщи за бракуване/разкомплектоване използван регистриран автомобил с първа регистрация преди 01 Януари 2005 година или с екологична категория от „ Евро 1” до „ Евро 3” (над 15 год. възраст) да получи бонус при закупуване на фабрично нов автомобил, от категория М1 и N1, без ограничавания в сегментите.

Бюджетът, очакван за програмата е 50 350 000 лева, като се чака, че тя освен ще подтиква обновяването на автомобилния, само че ще има позитивен резултат и за държавния бюджет на страната.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР