От 9 до 16 юни Стара Загора ще бъде домакин

...
От 9 до 16 юни Стара Загора ще бъде домакин
Коментари Харесай

Стара Загора е домакин на 25-тото издание по живопис „Дружба“ 2021

От 9 до 16 юни Стара Загора ще бъде хазаин на XXV-то издание на обичайния пленер по живопис „ Дружба “‘2021. В продължение на седмица седем известни художници ще основат неповторими произведения в Града на липите. Организатор на проявата е представителството на Съюза на българските художници в града, с поддръжката на Община Стара Загора.

За присъединяване са поканени български и задгранични творжи. Това са художниците Галя Колева и Зорница Иванова от Стара Загора, Валентин Стойчев от Ловеч,  Николай Стойчев от София, проф. доктор Красимир Русев от Велико Търново, Румен Жеков от Пловдив и Константинос Даис от Гърция.

Пресконференцията за показване на създателите, участници в пленера, ще се състои на 9 юни (сряда) от 13.00 ч в изложба „ Лубор Байер “. Пак там на 15 юни от 18.00 часа ще бъде открита изложбата с творбите на участниците.

Костас Даис е художник, ваятел и фотограф. Роден е в Лариса (Гърция) през 1954г. Учи в Школата за изящни изкуства в Тинос през 1968-1971. Негови произведения са изложени в Общинската художествена изложба на Лариса " G.I. Katsigras Museum " и в доста други публични и частни сбирки в Гърция, Германия, Италия и Съединени американски щати. Той си сътрудничи от 10 години като илюстратор с литературното списание " The tree ". От 2003 година работи по плана за реституция на Атинския Акропол. Той е член на Камарата на изящните изкуства на Гърция.

Зорница Иванова е родена е през 1982г. в град Стара Загора. Дипломира се като бакалавър в компетентност „ Църковни изкуства ”, Православен богословски факултет на ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий ” през 2010г. и като магистър „ Църковни монументални изкуства ” през 2011г. Участва в голям брой групови изложения в страната, както и в интернационалните художествени конгреси. Работила е в екипи по реализирането на стенописни украси на храмове. Самостоятелно проектира и извършва творби в областта на църковните монументални и кавалетни изкуства. От 2014 г. е началник на Ателие по иконопис за деца при храм „ Света Троица “, гр. Стара Загора

Николай Стойчев е роден през 1957 година в гр. Трън, България. Той стартира търсенията си в изкуството, като възпитаник по художествено планиране на текстил и продължава образованието си в компетентност „ Скулптура “ в Национална Художествена Академия гр. София. През лятото на 1988 година е публично поканен от Художествената Организация на община Волос — Гърция, с цел да съставлява страната в Международния симпозиум по статуя. Няколко месеца по-късно скулптурът още веднъж е поканен във Волос, с цел да провежда ателие по статуя и да преподава в Училището по Приложни Изкуства на община Волос. От тогава той живее и работи в Гърция и България.Член е  на Съюза на Българските Художници и на Съюза на Гръцките Художници.Галя Колева е родена в гр. Горна Оряховица. През 2007г. се местив  гр.Стара Загора, където през 2013г. отваря изложба ГаласАрт. Към актуалният миг, галерията е едно от главните места на които, излага своите произведения.Въпреки че е приключва „ Графика “, работи в областта на живописта и рисунката. Предпочита  силата на цвета с неговата откритост бляскавост. Любимата й техника е наслояването на маслото и акрила с шпатула, рядко употребява четка. Вдъхновена е от  природата и човешките страсти.Редовен участник  във всички изложения на старозагорската група на художниците. Осъществява редица планове ориентирани към децата.

Валентин Стойчев е роден на 06.03.1957 година в град Стара Загора. Завършил през 1985 г.  ВТУ „ Св.св. Кирил и Методий “ – компетентност „ Графика “ при проф. Мотко Бумов. Участва в редица национални и интернационалните изложения. Негови произведения са владеене на изложба „ Шипка 6 “- София, Художествена изложба Стара Загора, Художествена изложба „ Проф. Теофан Сокеров “- Ловеч, както и на частни сбирки в България и чужбина. Спечелва редица награди, от които по-ярки са премията на МОН за живопис от националната галерия на педагозите-художници във Велико Търново–2006г. Печели и първа премия на Ротари клуб за живопис през 2010 година както и премия „ Ловешки меч “ за достижения в региона на изобразителните изкуства за 2011 година От 1988 година живее и твори в град Ловеч.

Проф. доктор Красимир Русев e учител по  живопис в катедра „ Църковни изкуства ”, ВТУ „ Св. св. Кирил и Методий ” Завършва  Факултет Изобразително изкуство /1989/. Защитава докторска степен във Великотърновския университет  през 2017. Професор  е по  живопис в катедра „ Църковни изкуства ” на Православния богословски факултет на Великотърновския университет. Участник и уредник е на доста интернационалните и национални изложения и кураторски планове.  Проектира и изпълнява  икони и фрески за доста храмове в страната. Член е на СБХ.

Румен Жеков е роден през 1960. Завършва художественото учебно заведение в Казанлък през 1979. През 1988 се дипломира в Националната художествена академия, компетентност “Живопис ” в класа на проф. Петър Михайлов. От 1989 е член на Съюза на българските художници и група “РЪБ ”. От 1995 е член на група “ДИСКО ‘95 ”, член и на съдружие “Изкуство през днешния ден ”. Работи в региона на живописта, рисунката, фотографията, инсталацията, акцията, хепънинга и пърформанса, с 21 независими изложения и над 100 участия в групови планове в страната и чужбина. Първата си премия печели от сп. „ Изкуство/Art in Bulgaria през 1995, след което премията „ Академик Дечко Узунов “ през 1996. Сред награждаванията му са премията за живопис на Дружеството на пловдиеските художници през 1997 и първа премия на същото сдружение през 2006г. Стипендиант е на кметството на Париж през 1997г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР