От 50 до 150 падащи звезди на час може да

...
От 50 до 150 падащи звезди на час може да
Коментари Харесай

До 150 падащи звезди на час утре и вдругиден

От 50 до 150 падащи звезди на час може да чакаме в понеделник и вторник, когато е пикът на метеоритния поток Джеминиди тази година.

Нощно време, към два след среднощ, този поток би следвало да се вижда, а най-хубавото му наблюдаване ще е след 3,21 ч, когато Луната се скрива. Трябва да се гледа на изток и който желае, съгласно националните вярвания, може да си назова предпочитание. Най-вече за обич и триумф. Луната е след фаза първа четвърт и към момента не е по този начин мощна, че да заслепява метеоритния дъжд, написа " Телеграф ".

Учените споделят, че метеорите се движат с умерена скорост по небосклона. Реалната скорост на падащите звезди е към 35 км/сек, заради това се виждат елементарно. За разлика от другите метеоритни потоци, при които обектите се врязват в насрещното придвижване на Земята, то тук падащите звезди настигат планетата и като че ли вървят дружно с нея. Затова се счита, че навръх Джеминидите могат да се нарекат любовни предпочитание. В модерната астрология това е потокът с най-добре заредена позитивна сила. Джеминидите са най-постоянният и деен годишен метеоритен дъжд в съвремието.

Джеминидите са метеорен поток, породен от обект на име 3200 Фаетон. Преди той е бил комета, която е изгаснала, считат учени. Заради произхода си Джеминидите са считани за необикновен метеорен поток. За разлика от останалите звездопади, които произлизат от комети, родителското тяло на Джеминидите сега е каменист метеорит, само че с присъща за комета орбита. В древногръцката митология Фаетон в наследник на бога на слънцето Хелиос и океанидата Климена. Фаетон се похвалил на другари, че е наследник на бога на слънцето. Те обаче отказали да му повярват и Фаетон отишъл при татко си, който му заречен всичко за което го помоли. Синът изискал да кара златната каляска на баща си за един ден. Хелиос се опитал да го разубеди, само че безрезултатно – Фаетон бил неотстъпчив. Когато денят настъпил и той подкарал колесницата, се паникьосал и изгубил надзор над белите коне, които я водели. Пламнала колесницата, запалила се земята. Африка се трансформирала в пустиня. Водите и реките закипели. Земята щяла да загине, в случай че не бил Зевс, който със мълния конете, колесницата и самия Фаетон. Метеорите от този звезден дъжд могат да бъдат следени нормално в средата на декември, с пик към 12-14 декември. Интензивността на джеминидите се усилва през последните години и доближава към 120-160 метеора на час при оптимални условия за наблюдаване. Първото разказано наблюдаване на джеминидите е от преди 150 години – доста по-скоро, в сравнение с други метеорни потоци, като персеидите и леонидите.

Джеминиди носят името си от съзвездие близнаци – Gemini на латински. От земята се вижда, като че ли те идват от това съзвездие и по тази причина носят названието джеминиди – родени от Близнаци. Според националните вярвания, Джеминидите носят положителни поличби за фамилиите, за връзките с роднините. Това е време за годежи и подсилване на връзките. Метеорният поток Джеминиди е следен за първи път относително скоро - през 1862 година, в Сан Франциско, за разлика от Персеидите и Леонидите, които са известни на човечеството още от древността.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР