От Европейския център за транспортни политики искат оставката на шефа

...
От Европейския център за транспортни политики искат оставката на шефа
Коментари Харесай

Поискаха оставката на шефа на КАТ Пловдив

От Европейския център за транспортни политики желаят оставката на шефа на Пътна полиция – Пловдив Красимир Нешев. Това заяви за  Plovdiv24.bg  Диана Русинова. Писмото с тяхната позиция към този момент е изпратено до министъра на вътрешните работи. 

" В ръцете на министъра е да преценява дали претекстовете, които акцентираме, са верни ", сподели Русинова.

" Когато имаме толкоз важен проблем като сигурността на движението по пътищата, когато се борим със системни нарушители, хора, които дори си разрешават в интернет да популяризират това рисково държание, тогава всички ние, обществените фигури и представители на институции, трябва да приказваме в един звук. Изказването на шефа на Пътна полиция – Пловдив, в което той твърди, че не вижда проблем водач с 3 години опит да има 16 нарушавания, е скандално. Аз желая да попитам, в случай че той е имал четири пъти нарушения като каране без колан, по какъв начин е останал с шофьрска брошура три години. Това е скандално и един служител на Пътна полиция не може да си разреши да прави такова изявление.

Ако той го намира за обикновено, то освен, че няма място да е началник на Пътна полиция, той няма място въобще в полицията ", уточни Русинова.

Нещо повече, тя уточни, че при тях още преди година е имало сигнал срещу Красимир Нешев, по времето до момента в който е бил началник на същата конструкция във Варна. Сигналът е бил от чиновници на Пътна полиция - Варна, че той си е разрешавал и някои злоупотреби при регистрация на МПС и обменяне на актове и други нарушавания, мачкане и тормоз на чиновниците също.

" Но ние няма по какъв начин да го потвърдим. Въпреки това сме обезпокоени, че този човек е на този пост ", уточни Русинова.

Тя счита още, че би трябвало да се стартира работа с водачи и разпространители в интернет на рисково държание на пътя и те трябва да се преследват по този начин, както се разследва разпространяването на порнография. Това е подстрекаване към извънредно рискови действия.

" Това е много опасно държание и аз съм озадачена по какъв начин по този начин продължаваме да го неглижираме. Необходима е законодателна промяна в Наказателен кодекс и в ЗДП. Не бива да се оставя възможността младите хора да подражават на това държание, което е доста рисково ", сподели още Русинова.

Според нея това би трябвало да се лимитира превантивно, защото младежите ще продължат да вършат нарушавания и да си мислят, че това не е огромна работа за нарушават закона.

Диана Русинова напомни, че преди 6-7 месеца беше рекламирано доста шумно, че ще се основава специфичен отдел в ГДБОП и ще се проверява точно това, разпространяването на рисково държание на пътя. Но към този момент не се вижда да се прави нещо, а там трябват решителни ограничения.

Русинова посочи още, че от Европейския център за транспортни политики от дълго време се възмущават по тези въпроси, само че няма кой да ги чуе. Досега не е имало даже една среща с министъра на Министерство на вътрешните работи, не са поканени техни представители, с цел да се организира даже един диалог с тях и да се обменят хрумвания и оферти за възстановяване на обстановката по пътищата.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР