Запознати сме с вашите болки, петиции и заявената стачна готовност.

...
Запознати сме с вашите болки, петиции и заявената стачна готовност.
Коментари Харесай

Радев: Обществото трябва да застане за академичната общност

Запознати сме с вашите болки, петиции и декларираната протестна подготвеност. Според мен не би трябвало да стигаме до тук, това не е добър сигнал нито към обществото, нито на открито. Партиите, които трансформираха Конституцията, че образованието и културата са висша национална ценност забравиха да трансформират и бюджета за тях. Или несъзнателно пропуснаха. Напълно ви поддържам във вашите претенции.

Това заяви президентът Румен Радев в началото на срещата с представители на Съвета на ректорите на висшите учебни заведения в Република България. Повод за нея стана изразеното неодобрение и заявената подготвеност за протести в бранша на висшето обучение.

Според президентът цялото общество трябва да застане зад настояванията на академичната общественост. Минути преди срещата Министерския съвет разгласи, че дава 39 млн. лева за нарастване на заплатите в държавните университети със задна дата от 1 януари 2024.

Ако желаеме да се развиваме като съвременна европейска страна, учредена на демократични правила с високи технологии в нашата промишленост и във всяка сфера на стопанската система, с интензивен стопански напредък, с по-висок витален стандарт на нашето население, ключът е българската просвета и обучение, добави Румен Радев.
  

Настояваме някои думи да не са единствено лингвистичен феномен, а да са подплатени с каузи. Отдавна сме се преборили за тези пари. Ние не желаеме единствено пари, тъй като ще ни опълчват на други браншове, които сигурно също имат потребност. Ние се борим да отстоим правото, което ни е дадено, показаха представителите на ВУЗ-овете.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР