От 21 големи енергийни компании в Европа, само 9 имат

...
От 21 големи енергийни компании в Европа, само 9 имат
Коментари Харесай

Краят на въглищните централи в Европа се бави

От 21 огромни енергийни компании в Европа, единствено 9 имат съответен проект за гладко изваждане на въглищни мощности от приложимост до 2030 г.А 6 от изобщо не се вписват в проектите да се спре производството на ток от въглища даже през 2040-а .

Това излиза наяве от разбор на енергийните тръстове Ember и Beyond coal, който обгръща най-големите енергийните компании в Европейския съюз, Англия и Турция. Сред тях са немските RWE и STEAG, чешката EPH, полските PGE и ENEA, френската ENGIE, Българския енергиен холдинг(БЕХ) и няколко други държавни и недържавни компании, които имат най-големите въглищни централи на континента.

През последните месеци, в които в Европа бушува енергийна рецесия с рекордни цени на тока и газа, доста хора остават с усещането, че това е подбудено частично от затварянето на въглищните централи и новите зелени наставления на Европейски Съюз, които постановат високи цени на въглеродните квоти. Това обаче не е правилно, тъй като голяма част от въглищните Топлоелектрическа централа не престават работа на същите обороти, както преди и да играят все толкоз основна роля в енергийните миксове на страни като България, Полша и Германия. А в основата на скъпия ток е природния газ и неналичието на задоволително ВЕИ мощности.
Реклама
Общият потенциал на прегледаните ТЕЦ-ове в разбора е 108 гигавата, като съгласно подхванатите задължения на централите, тяхното произвеждане ще намалее единствено с 59 гигавата (-55%) до 49 гигавата през 2030 г . В същото време проектът на Международната енергийна организация (IEA) е през 2030 година страните от ЕС/ОИСР да са затворили 95% (103 гигавата) от своя потенциал. Като в системата да останат 5-6 гигавата най-късно до 2040 година

Очаква се българските централи да понижат производството си доста през 2030 година, а до 2038 да затворят дефинитивно. Но дали това ще бъде по този начин при изискване, че и тук въглищните Топлоелектрическа централа не престават да нямат опция? Европейският съюз се пробва да наложи универсални правила, с които да промотира зелената сила и посредством въглеродните квоти да лимитира въглищата и да насочи вложенията във ВЕИ комплекса. Но все пак, за момента наподобява, че Европа ще продължи да употребява въглища за произвеждане на ток още значително време.
Лошото момче на Европа
През последните месеци Полша си построи известност на страна, която няма желание да съблюдава европейските наставления по отношение на използването на въглища и значително води еднолична политика по този въпрос. Това е и повода в общоприет зимен ден 60% от потреблението на страната да идва точно от въглищни Топлоелектрическа централа. Полската държавна компания PGE даже отвори нова въглищна централа през 2021 година - Turow B11 с мощ 460 мегавата- нещо, което изобщо не беше добре признато в Брюксел.

Няма и съответни задължения за последователно затваряне на всичките въглищни централи, като сигналите са, че страната ще продължи да разчита на тях даже след 2049 година Единствено компанията ENEA разгласи през предходната година че последователно централите в Коженице ще бъдат извадени от приложимост. Общата им мощ е 1.8 гигавата, което значи въглищният потенциал ще намалее с 32% до 2030 година Така ще остават 3.9 гигавата , които ще оперират след този интервал.
Реклама Моторът на Европа
Докато чешката компания Sev.en, полските Tauron и PGE, както и БЕХ не възнамеряват да изключат въглищните си централи в интервала 2020-2030г., редица други са оповестили, че въпреки всичко след 2030 година такива мощности няма да бъдат част от енергийния микс - това включва най-много Франция и Дания. Един от противоречивите моменти беше обвързван с многото немски централи, само че наподобява, че новото държавно управление поема ангажимент след 2035г да не разчитат изобщо на въглища.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР