От 1991 г., когато е избрано 36-о Народно събрание, досега

...
От 1991 г., когато е избрано 36-о Народно събрание, досега
Коментари Харесай

9 трети мандата връчени от 1991 г., само два изпълнени - от ДПС

От 1991 година, когато е определено 36-о Народно заседание, до момента третият мандат е връчван девет пъти, пресметнаха в бТВ.

Третият мандат е осъществен два пъти и то от Движение за права и свободи – през 1992 година при държавното управление на Любен Беров и през 2005 при държавното управление на Сергей Станишев.
-->
На 4 февруари 1997 година Георги Първанов, водач на Българска социалистическа партия, и Николай Добрев, претендент за министър председател, връчват на Петър Стоянов директория за сформиране на държавно управление в границите на оставащия мандат на 37-ото Народно заседание. 

Стоянов отхвърля да вземе досието, привиква се Консултативен съвет за национална сигурност, а в границите на същия ден Българска социалистическа партия връща мандата. До връчването на втори и трети мандат официално тогава не се стига.

През 2005 година Българска социалистическа партия, Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи не съумяват да реализират единодушие по време на диалозите за първия мандат в границите на 40-ото Народно заседание.

Депутатите поддържат Сергей Станишев за министър-председател, само че отхвърлят оферти от него кабинет. След връчването на третия мандат на Движение за права и свободи той бива изпълнен.

Движение за права и свободи получава третия мандат и след оставката на първото държавно управление на Бойко Борисов в границите на 41-ото Народно заседание. За над 30 години Движение за права и свободи е получавала трети мандат четири пъти. Последно от Росен Плевнелиев през 2014 година след падането на държавното управление на Пламен Орешарски в рамките на 42-ото Народно заседание.

След оставката на кабинета „ Борисов 2 “ през 2016 година третият мандат е връчен от Росен Плевнелиев на „ Реформаторския блок “ в рамките на 43-о Народно заседание.

Президентът Радев е връчвал три пъти трети мандат, в границите на три Народното събрание през 2021 година, като следва да го направи и за четвърти път. Първите две политически сили в 48-о Народно заседание не съумяха да сформират държавни управления.

До момента Румен Радев е връчвал третия мандат единствено на Българска социалистическа партия, като тази наклонност беше затвърдена за четвърти път в границите на 2 години.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР