От 1989 година насам на 9 ноември честваме едно събитие,

...
От 1989 година насам на 9 ноември честваме едно събитие,
Коментари Харесай

Девети ноември - денят, който промени света

От 1989 година насам на 9 ноември честваме едно събитие, което промени света: рухването на Берлинската стена. На 3 октомври 1990 Германия се сплоти още веднъж след траяло 41 години разделяне. С изгубването на втората тирания на немска земя, с края на ГДР от политическата карта изчезна и целият социалистически лагер в Европа, а на спора сред Изтока и Запада беше комплициран край. 9 ноември 1989 е съдбоносен ден в историята на Германия и Европа.

Краят на монархията

В немския исторически календар обаче 9 ноември е обвързван и с други значими събития. През 1918 социалдемократът Филип Шайдеман прогласява републиката от балкона на Райхстага в Берлин. " Работници и бойци, имайте поради историческото значение на този ден… Всичко за народа, всичко от народа! Нищо не би трябвало да е в положение да опозори работническото придвижване. Бъдете единни, лоялни и виновни! Старата и прогнила монархия рухна. Да живее новото, да живее немската република! ". Тези негови думи подпечатват края на монархията, отпред на която бе кайзер Вилхелм II.

Но още през цялото време на младата народна власт в Германия не ѝ е по никакъв начин елементарно. И левите, и десните в страната се пробват да я отстранен допустимо най-бързо. На 9 ноември 1923 в Мюнхен към този момент маршируват националсоциалистите, чийто лидер - Адолф Хитлер - 10 години по-късно взима властта в Германия и хвърля света в най-голямата му злополука: Втората международна война.

Горящи синагоги

Евреите в Германия последователно биват лишени от права, а през 1942 година стартира и систематичното им заличаване. Още преди този момент, на 9 ноември 1938 година, в целия немски Райх горят синагоги, а еврейски магазини биват плячкосвани. На този ден са убити към 100 евреи, а 26 000 са депортирани в концентрационни лагери. Погромът, наименуван цинично " Кристална нощ ", е нещо като ранна генерална подготовка за Холокоста по-късно. Роберт Лей, началник на Националсоциалистическия немски работен фронт, не крие това: " Юда ще падне, Юда би трябвало и ще бъде погубен! Това е наше свещено разбиране. "

Един тъмен ден: 9 ноември 1938Снимка: UIG/IMAGO

Падането на Берлинската стена

Именно този 9 ноември - от 1938 година - е най-ужасният в поредицата от съдбоносни за Германия ноемврийски събития, случили се на тази дата.

Трудно е да си представим по-голям контрастност с 9 ноември 1989 - денят, в който пада Берлинската стена. В онази нощ границата най-неочаквано се отвори за хората от Германска демократична република. Месеци преди този момент в страната започнаха да се организират митинги против ръководещата върхушка - срещу хората от Политбюро на комунистическата Германска единна социалистическа партия ГЕСП. Хиляди източногерманци бяха избягали към този момент на Запад през Унгария или през западногерманските посолства в източноевропейските страни. С всеки минал ден растеше натискът за даване на удобства за пътешестване на всички жители на Германска демократична република. Но никой не очакваше сходен процес: откакто на интернационална конференция в Източен Берлин бяха огласени новите разпореждания за пътуванията, " влизащи в действие неотложно ", към този момент нищо не можеше да спре последвалите събития.

През 1961 издигат Берлинската стенаСнимка: UPI/dpa/picture alliance

Още същата вечер ликуващи хора щурмуваха граничните пунктове в разделения Берлин, а насладата им беше безгранична - в дословния смисъл на тази дума.

След тази нощ към този момент нямаше връщане обратно. Първата дупка в Стената нанесе пагубен удар на болната система. На 9 ноември в Германия за трети път се пишеше история. Този път щастлива. Дори и многото компликации, последвали рухването на Стената и обединяването на Германия, не могат да трансформират това. Защото постигането на единение вътре в обществото изисква повече време, в сравнение с националното обединяване.

***

Вижте и тази изложба от нашия списък:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР