От 1970 година до сега популацията на дивите животни -

...
От 1970 година до сега популацията на дивите животни -
Коментари Харесай

Популациите на диви животни намаляват драстично

От 1970 година до в този момент популацията на дивите животни - бозайници, птици, земноводни, влечуги и риби е намаляла пагубно с цели 69 %, сочи отчет на Жива планета, който следи настоящите данни за дивата природа и опасности и закани пред нея, съобщи miau.bg.Тропическите региони на Земята през днешния ден са най-застрашени в този смисъл.

В помощ на организациите, занимаващи се с дивата природа е Лондонското зоологическо общество, които оказват помощ в изследванията. Те наблюдават 32 хиляди популации от 5230 скотски типа, което демонстрира, че на изводите им би трябвало да се гледа съществено.

Данните са притеснителни, тъй като биоразнообразието изчезва с друга скорост, само че на всички места е в съществени спадове като най-поразителен е този от 94 % в Латинска Америка и карибския басейн. Тези региони са с най-богато биоразнообразие в света.

Много съществено е ситуацията и в Африка и в Азиатско-тихоокеанския басейн, където гръбначните животни са се свили с 55 и 66 %.

Причините за изгубване на дивите животни са изменението на климата и активността на индивида. Те заплашват благосъстоянието на хората през днешния ден и бъдещите генерации.

Половината от международната стопанска система и оттова животът на милиарди хора зависят директно от природата. По-нататъшната загуба на биоразнообразие би трябвало да спре бързо, с цел да се спасят и хората.

Най-много са потърпевши сладководните типове, те са намалели с цели 83 %, а това е повече от всяка друга група. Причината е преди всичко загубата на местообитанията им и преградите пред мигриращите типове.
Изчезват местообитанията на животните

Амазонският речен делфин, източната равнинна горила са типове, намалели с 80 %, а свръх употребата на земята, незаконният рандеман на дърва, въвеждането на инвазивни типове, замърсяването, наред с изменението на климата и загубата на местообитания въздействат пагубно на природата.

Ситуацията с изгубването на дивите животни в България не е доста по-добра. В рамките единствено на 5 години са потърпевши съвсем 3 хиляди диви животни. Повечето са птици, следват ги бозайниците и влечугите.

Има убити екземпляри от предпазени типове като кафявата мечка, а бракониерството на диви кози е опасност за типа. Хиляди птици биват избивани от хората, а редки речни риби като дунавската есетра са съвсем изчезнали.

Запазването на дома на дивите животни е цел, която може да построи бъдеще, в което хората ще живеят в естетика с природата и нейните диви жители.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР