От 17 октомври 2022 год. в града на международната дипломация

...
От 17 октомври 2022 год. в града на международната дипломация
Коментари Харесай

Проф. Стоян Денчев и проф. Тереза Тренчева взеха участие в среща на Световната Етична Мрежа в Женева

От 17 октомври 2022 год. в града на интернационалната дипломация Женева се организира среща на Световната Етична Мрежа - GLOBETHICS.NET. На срещата участваха представители от всички кътчета на планетата Земя. Участници от България са представителите на УниБИТ -проф. Стоян Денчев и проф. Тереза Тренчева.

 

Организаторите са дали благоприятни условия за показване на авансово селектирани отчети от световноизвестни учени, както и за задълбочени полемики по настоящите въпроси на Световната етична мрежа. Нейният изпълнителен шеф проф. Обиора Лке, от Нигерия, дефинира преобладаващата тематика на Форума която е обвързвана със Съвместното създаване на нови мостове: Етиката и полезностите в сърцето на качественото обучение (Building New Bridges Together – Ethics and Values at the Heart of Quality Education) и тя е разграничена в няколко тематични Работни групи (WORKSHOPS).

 

На 18 октомври се организираха диспути в Работната група по проблемите на Изграждането на етични стойности, посредством просветително съдействие (Being of Relation – Ethics and Values for Living through Educational Collaboration for Common Good). Модератор беше световноизвестния швейцарски академик проф. Кристов Щукелбергер.

 

Повече от 100 участници и още толкоз посетители на Форума изслушаха с внимание и неприкрит интерес четири високо стойностни тематични отчета. Сред тях беше и новоизбраният изпълнителен шеф доктор Фади Даои, от Ливан, който ще стъпи в служба от 1 януари 2023 год.

 

Първият от тези отчети беше презентиран от проф. Стоян Денчев. По автентичен метод, с текст, картина и тон проф. Денчев показа на участниците отчет на тематика: „ Ценности за обучение и обучение за полезности на Европейското университетско обучение “ (Values for Learning and Learning for Values of European University Education).

Интересът беше толкоз огромен, че присъединяване в последвалата полемика взеха към 20 представители на академичната общественост от Филипините, Германия, Китай, Индонезия, Съединени американски щати, Гърция, Гана, Нигерия, България, Азърбайджан, Руанда, Индия, Аржентина, Ливан, Камерун, Швейцария, Мавриций и Франция.

 

Проф. Денчев отговаряше с професионална опитност на поставените въпроси и разясняваше с почит и дипломатичност мненията на другите участници в полемиката.

 

Тук бихме желали да напомним, че като академик и академични учител Денчев беше освен основател на актуалния УниБИТ, само че и 16 години беше негов ректор. Забележим щрих от неговата научна биография е и фактът, че той е работил като старши откривател и гост-доцент в Калифорнийския университет в Бъркли, Съединени американски щати.

Важна и виновна беше и задачата на проф. Тренчева. Заедно с представители на управлението на Световната Етична Мрежа, тя обсъждаше последните детайлности по отношение на опцията за образуване на Международна кръгла маса по проблемите на Етиката във висшето обучение в страните от Югоизточна Европа и Близкия изток (Higher Education – Ethics Model of Excellence Tool (HE – EMET)).

 

Проф. Тренчева е известна персона в научните среди които се занимават с проблемите на HE – EMET и тя има висока известност в тези научни среди, след блестящото и изявление през предходната година в прайм тайма на Националната телевизия на Обединените Арабски Емирства. Тя беше единствения представител на научните среди от Югоизточна Европа, който беше поканен на диалог по време на Световното ревю в Дубай.

Предвижда се плануваната Кръгла маса да се организира в София или през месец декември 2022 год. или през февруари 2023 год. Неин главен уредник и хазаин ще бъде Университета по библиотекознание и осведомителни технологии.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !  
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР