От 17 декември ще започне продажбата на електронни винетки от

...
От 17 декември ще започне продажбата на електронни винетки от
Коментари Харесай

Започва продажбата на е-винетки

От 17 декември ще стартира продажбата на електронни винетки от уеб страницата bgtoll.bg и мобилното приложение. Цената им остава същата, както на стикер винетките. От началото на 2019-а се вкарва нова винетка - уикенд винетка, която ще коства 10 лева и ще важи единствено за леките коли. Периодът на валидността й ще стартира от 12 ч. в петък и ще приключва неделя в 23.59 часа. Очаква се уикенд винетката да бъде желана повече от седмичните и месечните винетки от водачите на леки коли, които по-рядко пътуват по платената пътна мрежа.

Гражданите ще могат да купуват е-винетки и от терминали за самотаксуване, които ще бъдат ситуирани в комерсиалните обекти по продължение на републиканската пътна мрежа. Плащането ще става чрез дебитна и кредитна карта, както и с карта за гориво. Шофьорите ще могат да купят е-винетка и от пунктовете за продажба, ситуирани в комерсиалните обекти.

Нарушителите ще бъдат засичани посредством регистрационния номер на автомобила от камери, ситуирани по пътната мрежа и в мобилните екипи на тъй наречените тол надзор. На лидера, който не си е купил винетка, ще бъде дадена опция да заплати обезщетителна такса на място. В момента размерът й е качен за публично разискване. Предлага се за леки коли да е 70 лева, за коли от 3.5 до 12 т - 125 лева, и за тежкотоварните над 12 т - 175 лв.. След като бъде реализиран консенсус, цената ще бъде изпратена за нотификация в Европейската комисия. Автомобилите на тол контрола са оборудвани с ПОС терминали и заплащането на таксата ще може да се реализира с дебитна или кредитна карта.

Предложеният размер на обезщетителната такса за другите категории пътни транспортни средства ще има санкционираща функционалност при заплащането й на място на чиновниците на пътя на националното тол ръководство. Според написаната процедура, след възнаграждение на обезщетителна такса, пътуването ще може да продължи до края на астрономическия ден, само че на идващия ден, в случай че не се закупи винетка, още веднъж е налице нарушаване, прецизират от Агенция "Пътна инфраструктура ". В случай на отвод таксата да се заплати на място ще се смята, че водачът отхвърля да признае нарушаването - в този случай следва лишаване на талона на автомобила.

Разчетът на специалистите, работещи по установяване размера на обезщетителната такса, в началото е предвиждал той да е по-нисък. Но след направени разбори и по рекомендация на консултанта на АПИ - Световната банка, се е оформило мнението, че по-висока обезщетителна такса е по-ефективна и ще има по-добър дисциплиниращ резултат по отношение на водачите, които не заплащат дължимите пътни такси.

Предвидена е и опция водачите на транспортни средства с задгранична регистрация да могат да заплащат уикенд винетката и обезщетителните такси и в евро.

От 16 август идната година се вкарва тол-такса за изминато разстояние за тежкотоварните коли над 3.5 тона. До тази дата колите над 3.5 т също ще заплащат и ще се движат с е-винетка.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР