От 15 март 2023 студентите в Германия могат да подадат

...
От 15 март 2023 студентите в Германия могат да подадат
Коментари Харесай

Германия дава по 200 евро на студент: как се кандидатства

От 15 март 2023 студентите в Германия могат да подадат заявление за еднократна енергийна помощ. Тя е в размер на 200 евро и се отпуска на всички записани в страната студенти - без значение от коя страна са те.

Решението за еднократната финансова помощ бе взето още преди към половин година. Едва в този момент обаче бе основана специфична платформа, в която се подават заявките. Т.нар. енергийна добавка бе замислена като подкрепяне поради цените на силата, които скочиха фрапантно през 2022 година.

Кой може да кандидатства за помощта от 200 евро?

За еднократната енергийна добавка могат да аплайват всички студенти, които към 1 декември 2022 година са били записани в немско висше образователно заведение - независимо дали става дума за университет, или професионално висше учебно заведение (Fachhochschule). Право да получат помощта имат и учащите в профилирани учебни заведения - измежду тях са тези, в които се образоват да вземем за пример възпитатели или техници. 

Според данните, с които разполагат институциите, става дума за общо към 3,5 милиона студенти. Изискването е те да живеят в Германия или в този интервал да са били регистрирани на територията на страната.

Енергийната добавка няма да бъде облагана с налози, нито пък ще бъде вземана поради при изчисляването на обществени помощи - ако студентите получават такива.

Къде се кандидатства за помощта?

Заявлението за енергийната добавка се подава онлайн - на уеб страницата einmalzahlung200.de. През последните седмици платформата беше тествана в границите на пилотен план в няколко ВУЗ-а в Германия. По думите на федералната министърка на образованието Бетина Щарк-Ватцингер пробната фаза е била сполучлива.

Подаването на заявката лишава към три минути. За задачата са нужни няколко документа. Най-добре студентите да си ги набират още преди да започват онлайн процедурата. Един от тях е така наречен BundID- профил (BundID-Konto), който разрешава на студента да се разпознава еднопосочно при кандидатстването за добавката. Този профил може да бъде основан онлайн. По данни на федералното вътрешно министерство до 13 март 2023 са били основани към този момент 700 000 такива профила. 

За са подадат заявката за помощта в размер на 200 евро, студентите в Германия се нуждаят и от входящ код с ПИН, който се изпраща от самите университети (Zugangscode und Pin). С него учащите могат да потвърдят, че са студенти. Няма нежда да прикачват фотография на студенското си увещание. 

Кога ще се изплащат парите?

Министерството на образованието към момента не дава съответен отговор на въпроса по кое време тъкмо студентите ще получат сумата от 200 евро. Всичко зависи от това по кое време и какъв брой бързо студентите ще тръгнат да подават заявки. " Ние сме добре готови ", споделя представителят на министерството.

***
Разгледайте и тази фотогалерия от архива ни:

 

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР