От 10-и декември влиза в сила новият график за движение

...
От 10-и декември влиза в сила новият график за движение
Коментари Харесай

От неделя влиза в сила новият график за движение на влаковете


От 10-и декември влиза в действие новият график за придвижване на влаковете на „ БДЖ-Пътнически транспорти ” ЕООД. Гражданска самодейност стачкува новия график и оповестиха, че стотици хиляди българи ще бъдат предколедно сюрпризирани от железниците в цялата страна. От БДЖ се застраховат, че в множеството райони на страната се резервира до момента настоящият график за придвижване, предава кореспондент на БГНЕС.

През идната година ще се резервира размерът на транспортите, заложен в подписания контракт с страната за осъществяване на публични транспортни услуги. Превозът на пасажери ще се прави с общо 583 влака, от които: 18 интернационалните бързи влака (като 4 от тях ще се движат единствено през летния сезон), 77 бързи влака (три, от които ще се движат единствено в работни дни), 143 пътнически влака и 345 крайградски пътнически влака, оповестяват от БДЖ.

Предвидено е придвижването на влаковете в секторите с максимален брой пасажери в работните дни да се реализира на по-чести шпации. В утринните часове влаковете по направлението Перник-София ще се движат на период от 20 минути, а в следобедните часове и вечер на период от 40 минути.

За направлението Лакатник-Своге-София в утринните часове влаковете ще се движат на период от 30 минути, а вечер в противоположното направление придвижването ще се реализира на всеки 60 минути.

В сектора Пловдив-Асеновград ще бъде непокътнато до момента настоящото разписание и придвижване на влаковете на период от 60 минути.

С влизането в действие на новото разписание се резервира ежедневното придвижване на директния интернационален трен от Истанбул за София, както и интернационалната връзка София-Крайова, която се реализира със утринния трен София-Видин и обедния Видин-София.

През летния сезон, в това число месеците от юни до октомври, се възнамерява да се резервира придвижването на сезонния трен Солун-София-Солун. Влакът отпътува от София в петък и идва в Солун в събота заран, а в противоположната посока потегля от Солун в неделя вечер и идва в София в понеделник заран.

За пътуващите по направлението София-Букурещ директните вагони ще се движат единствено през лятото, а през останалото време ще се постанова пасажерите да се прекачват на гара Русе на и от мотриса, която ще се движи по маршрута Букурещ-Русе-Букурещ.

По направлението София-Белград напредването с директния трен ще се реализира единствено в интервала от 15.06.2018 година до 17.09.2018 година

От БДЖ оповестяват още, че в Графика са взети поради и плануваните по-мащабни поправки по железопътната инфраструктура. С оглед при стартирането им, корекциите в маршрутите и разписанията на влаковете да са минимални. Например за сектора Пловдив-Стара Загора, поради предстоящите поправки са създадени написания на влаковете по различни направления през гара Димитровград. Това е направено, с цел да бъдат избегнати бъдещи промени в разписанието на влаковете, движещи се по към този момент ремонтираният сектор Пловдив-Димитровград-Свиленград.
 От неделя влиза в действие новият график за придвижване на влаковете От неделя влиза в действие новият график за придвижване на влаковете / БГНЕС
[b]Междувременно от самодейността за публичен релсов превоз разпространиха митинга си против управлението на железниците и съкращението на влакове.[/b]

Само след два дни стотици хиляди български жители ще бъдат предколедно сюрпризирани от „ БДЖ – Пътнически транспорти “ с ново редуциране на влакове в цялата страна. Въпреки шумните обещания за завършек на рецесията с известието на Европейската комисия за разпределяне на държавна помощ и великодушните хвалби за положителната работа на управлението на Националния транспортьор, което в този момент щяло да поведе Дружеството към още по-светли съдбини – още веднъж нарушение правото на свободно напредване на жителите, още веднъж лъжовни обещания за нови влакови сформира и цинични „ публични разисквания “ по идната поръчка за нови возила.

Само доскоро повече от два месеца планът на графика за придвижване на влаковете през 2018 година бе показан пред общините на срещи в градовете Горна Оряховица, Пловдив и София. Оказа се съществено орязан спрямо първата версия от месец юни. Всички регистрираха, че макар запазването на размера на държавната дотация и позволената от Европейската комисия помощ в размер на към 224 млн. лева, още веднъж е налице тревожна наклонност за понижаване на броя на пътническите влакове през 2018 година Представителите на общините и жителите, потърсили разговор с Превозвача – било то документално или на преднамерено проведените срещи за премахване на конфликтните моменти в ГДВ, са отвратени от наглостта и безочието на представителите на „ БДЖ – Пътнически транспорти “. С държанието си те показват на обществеността, че мнението на никого не е значимо и няма да бъде зачетено. На всички молби за възобновяване на влакове, за засищане на разписанието, за поправяне на написания, за включване на едни и изключване на други спирки е отговорено с „ НЕ “. Всъщност не на всички молби – на писмените молби те даже не си вършат труда да дават отговор. Но даже това сякаш „ в съгласие “ с обществеността разписание остана пожелателно. Два месеца по-късно стана ясно, че осакатяването на графика на пътническите влакове е даже още по-жестоко, а общините и техните жители са сложени пред приключен факт от шепа нагли лъжци.

При планувани в Бюджет 2018 175 млн лв. за компенсиране на активността на „ БДЖ – Пътнически транспорти “ посредством Договора за осъществяване на социална транспортна услуга (точно толкоз, колкото и през 2017 г.), 35 млн лева финансов трансфер за възобновяване на преносимия състав (точно толкоз, колкото и през 2017 година, не че видяхме нови влакове с тези пари) и над 160 млн лева излишък от позволената държавна помощ (каквито нямаше при правенето на графика за 2017 г.) още веднъж сме в обстановка на утежняване на качеството на транспортното обслужване н жителите посредством прекъсване на влакове и закриване на линии (преустановява се пътническото придвижване сред Бобов дол и Дупница). Защо макар множеството публичен запас, т. е. повече пари от данъкоплатците още веднъж се понижава размера на транспортите – обстановка позната ни от последните години. Опитите до момента, с изключение на неуместното разписание включваха принудително прекъсване на стотици влакове и митинги в цялата страна, най-дългата железничарска стачка в историята на БДЖ, съзнателно саботиране на заплащания по заеми и просрочване на поправки на преносимия състав, с цел да бъде невъможно обслужването на графика и още, и още...

Конкретните образци за това, което ни чака от 10 декември са доста. Не единствено, че не се възвръща придвижването на спрени влакове като експрес „ Чайка “, за който актуалният министър на превоза по време на парламентарен надзор на 19 февруари 2016 година даде обещание, че ще се движи всекидневно още от месец май 2016 година, само че се стигна до нов тежък удар за пътуващите – предложи се прекъсване на чифта нощни влакове Варна – Пловдив – Варна, понижаване на обслужването на линиите Пловдив – Пещера, Пловдив – Свиленград, Стара Загора – Карлово, Горна Оряховица – Плачковци, Горна Оряховица – Габрово, Карлово – София. Никъде не е налице по този начин предстоящото и неведнъж обещавано усъвършенстване на транспортната услуга, в противен случай – още веднъж са нарушени значими връзки във основните гари, още веднъж се преценяват часовете на пътешестване на някои влакове единствено с комфорта на Превозвача и и инфраструктурния оператор – Директива за птиците „ НКЖИ “. Потърпевшите са няколко стотин хиляди български жители, декларират от Гражданска самодейност за публичен и релсов превоз.

Според тях "основна заслуга в недоразумението, наречно график за придвижване на влаковете 2018 г." се дължи на решението на превозвача да отстрани напълно комерсиалните си влакове – някогашните експреси, и да ги включи в общия размер влаккилометри по Договора за социална транспортна услуга. "Така продължаваме да слушаме шизофренните приказки от вида „ размерът на транспортната активност се резервира, само че режем няколко десетки влака “, споделят от гражданската самодейност.
 От неделя влиза в действие новият график за придвижване на влаковете От неделя влиза в действие новият график за придвижване на влаковете / БГНЕС
Ето какво споделят още от Гражданска самодейност за публичен и релсов превоз: "Обяснението, че последните два търговски влака на Превозвача – влакове „ Златни пясъци “ и „ Янтра “, към този момент няма да бъдат такива и ще употребяват километри от Договора за социална транспортна услуга, което постанова прекъсването на други влакове, не дава отговор на декларираната политика за възстановяване на публичната транспортна услуга. Нещо повече – с тази демонстрация на изтощение да се предложи качествена услуга в най-малко два чифта влакове (до преди вещата интервенция на сегашното управление – 7 чифта, премахнати един по един в интервала 2011 – 2017 г.) се нарушава правото на свободно напредване на жителите на десетки български общини. Не е за подценяване и обстоятелството, че през 2016 година съзнателно беше намелена оптималната скорост на придвижване на трен „ Златни пясъци “ (както и на всички други бързи влакове по линията Варна – София през Горна Оряховица) до 100 км/ч, макар че вагоните и локомотивите, които го обслужват, пътуват и по други посоки с ограничаване от оптималната експлоатационна скорост на съставите – 130 км/ч. Това докара до увеличение на времепътуването на влака с половин час – следващ опит за принудително събаряне на пасажерите от него. Сега същият резултат ще се реализира с предвиждането на доста повече прекъсвания, които да компенсират заложената по-висока скорост на придвижване – естествената за съставите – до 130 км/ч. Тогава кому са нужни ремонтните действия по инфраструктурата, когато съзнателно се забавят най-бързите влакове на Националния транспортьор?!

Продължава и демагогията по отношение на обновяването на преносимия състав на Националния транспортьор. Едни и същи казионни отговори слушаме трети мандат – като се измъкне Дружеството от рецесията ще стартират вложенията, изразяващи се единствено и само в закупуването на няколко прескъпи мотрисни влака за обслужване на направлението София – Бургас, което е отчасти рехабилитирано.

Проведоха се „ публични разисквания “ на поръчката за закупуване на прословутите мотриси при затворени порти и без право на присъединяване на обществеността!? Сред участниците в така наречен полемика има такива, които даже не познават режима на работа на влакове, прочут като “push – pull ” и означаващ допустимо придвижване в двете направления на стандартен жп състав от локомотиви и вагони. То и равнището на нормативната уредба в железниците у нас като това на „ специалистите “ – застинали през 40-те години на 20 век.

Дори не се позволяват опциите за бързо отчасти възобновяване на влаковете посредством закупуване на на ниска цена, използван преносим състав – вагони за районни, междурегионални, интерсити и евросити влакове от страни като Австрия и Германия, разпродаващи сега на страни от Централна Европа непотребните си единици. Вместо това ние още веднъж се каним да влагам голяма сума пари в малцина негъвкави сформира, които да задоволяват отчасти потребностите на жителите на едвам 6 регионални града и вероятно някой общински център около тях!? Наличните сформира са с висок комфорт, климатизирани, за скорости до 200 км/ч – изцяло удовлетворяващи рехабилитираните сектори у нас, гъвкави във връзка с потенциала си, лесни за поддръжка и имащи опция да оперират в режим “push – pull ”, т. е. да реализират главното преимущество на мотрисите – високо равнище на действеност и маневреност. Разбира се, цените им са несравнимо по-ниски от тези на електромотрисните композиции. Чудесен образец за това е договорка на Чешките държавни железници, придобили от Австрийските държавни железници 50 бр. висок клас интерсити вагони за сумата от 14,5 млн евро – сума по-ниска от годишния финансов трансфер за възобновяване на състава на „ БДЖ – Пътнически транспорти “.

След всичко това, дано управлението на превозвача и отрасловото министерство да не се чудят на идните митинги на обезверени хора, лягащи по релсите и борещи се за правото си на напредване в европейската България от 21 век". /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР