От 1 юли минималната заплата да бъде между 850 и

...
От 1 юли минималната заплата да бъде между 850 и
Коментари Харесай

Хиляди вият от ужас! Социалният министър: Вдигането на минималната заплата сега нарушава закона

От 1 юли минималната заплата да бъде сред 850 и 890 лева Това планува законопроекта за промени в Кодекса на труда на Българска социалистическа партия, който бе прегледан на тристранка.
Социалистите не участваха, с цел да показват плана си. Очаквано бизнесът бе срещу това решение, а синдикатите ”за ”.
Тази полемика я водихме преди по-малко от два месеца. Позицията на служебното държавно управление е поредна и се въздържаме от поддръжка на това предложение освен поради натиска върху обществените финанси, а и тъй като няма финансова аргументация, а и съгласно настоящите разпореждания законопроектът е неприемлив, сподели служебният вицепремиер Лазар Лазаров.
На 1 февруари – ден преди да се разпусне, 48-ото Народно събрание реши минималната работна заплата да бъде 50% от междинната брутна за интервал от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на миналата година и първите две тримесечия на настоящата. Според решението на депутатите новата формула ще влезе в действие от 1 януари 2024 година Точният размер на минималната заплата би трябвало да се дефинира до 1 септември на настоящата година, предава novini.bg.
Социалистите оферират по изключение през тази година размерът на минималната заплата да бъде избран от държавното управление до 31 май и да се ползва от 1 юли, като това ще я вдигне до към 850-890 лв.. Сега тя е 780 лева
Бизнесът бе изрично срещу тези промени, предава „ 24 часа “. Според Българската стопанска камара (БСК) опонират на условията на европейската инструкция за съответните минимални работни заплати, защото изключват обществените сътрудници от процедурата за избор и използване на критерии за установяване на нивото на МРЗ. Напълно отстраняват всички останали национални критерии, които следва да се дефинират по смисъла на член 5 от Директивата, както и по смисъла на Конвенция 131 на МОТ.
БСК още веднъж обясниха, че административното увеличение на минималната заплата води до напън на останалите хонорари и демотивира хората с ниска подготовка да се образоват. Ако работодателите не могат да си ги разрешат, ще ги пренесат в цената на предлаганите от тях артикули и услуги.
В тяхното мнение написа, че автоматизираното увеличение на минималната заплата на база на нарастването на междинната работна заплата в дълготраен проект ще докара до увеличение на сивия бранш, доколкото се губи връзката с икономическите действителности и продуктивността на труда.
От КНСБ бяха безапелационни, че има всички предпоставки минималната заплата да се вдигне още в този момент. Според сметките им това ще коства сред 175 и 200 млн. лева до края на годината. съгласно синдикатите по този начин ще се понижи натискът върху работодателите, тъй като нарастването в този момент ще е към 125 лв., а от 1 януари би минало 200 лв..
От КТ “Подкрепа ” оферират минималната заплата да се дефинира до 1 септември, като интервалът за определянето ѝ да е шест месеца-първите две тримесечия на настоящата година.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР