От 1 август Китай започна да ограничава износа на галий

...
От 1 август Китай започна да ограничава износа на галий
Коментари Харесай

Китай ограничава износа на галий и германий - метали, важни за производството на чипове

От 1 август Китай стартира да лимитира износа на галий и германий - метали, употребявани в производството на полупроводникови чипове и друга електроника. Това решение се преглежда от мнозина на пазара като ответна мярка на рестриктивните мерки върху доставките на модерни полупроводници и принадлежности за тяхното произвеждане, наложени от Съединени американски щати, Япония и Нидерландия на Китай.

Сега китайските компании би трябвало да получат специфичен лиценз за експорт на галий и германий, както и на първични материали, съдържащи тези детайли. Според разнообразни изследвания Китай управлява 94 % или повече от международното произвеждане на галий и към 60 % от международното произвеждане на германий. Според Nikkei новите китайски правила за експорт биха могли да имат негативно влияние върху японската полупроводникова индустрия, защото до 40 % от доставките на галий и германий идват от Китай.
-->
Обявяването на рестриктивните мерки за експорт от страна на Китай докара до повишаване на цените на галия с близо 20 % в Съединени американски щати и Европа. Китай твърди, че новите правила са в полза на националната сигурност на страната, само че доста пазарни участници считат, че тези ограничавания са отговор на дейностите на Съединени американски щати и техните съдружници, ориентирани към ограничение на растежа на високотехнологичната промишленост в Поднебесната империя.

Според японската компания JOGMEC Япония е най-големият консуматор на галий в света, което значи, че рестриктивните мерки, наложени от Китай, несъмнено ще обиден японските компании. Повече от 40 % от потребления в Япония галий се закупува и преработва от рециклирани материали и други източници, а 60 % се внасят. Около 70 % от този импорт идва от Китай. В резултат на това към 40 % от доставките на галий в Япония идват от КНР.

Mitsubishi Chemical Group, която създава съставни полупроводници и други артикули, твърди, че разполага с задоволителни ресурси от галий в Япония, с цел да изключи всевъзможни непосредствени проблеми с доставките. Други компании, измежду които Sumitomo Chemical (производител на подложки от галиев нитрид) и Nichia Corp. (производител на светодиоди), споделят сходни отзиви, възнамеряват да следят обстановката на пазара и в същото време да обмислят диверсификация на доставчиците си.

Министерството на търговията на Китай твърди, че признатите ограничавания няма да повлияят на качеството и количеството на износа. Докато експортьорите се придържат към протокола за национална сигурност и други регулаторни критерии, износът на метали ще продължи. Засега новият надзор към момента не е засегнал опцията за закупуване на първични материали или други действия на японските компании.

Според Уей Дзянгуо, някогашен заместник-министър на търговията на Китай, разпоредбите за експорт, свързани с галия и германия, може да са единствено началото на отговора на страната на наложените ѝ ограничавания.

Макар галият и германият да не са изключително редки детайли и постоянно да се добиват като странични артикули от минното дело, ниските цени на тези метали се поддържат от евтината им преправка в Китай, което прави добива им в други райони също по-малко доходоносен. Новите ограничавания, наложени от Китай, могат в началото да доведат до по-високи цени и вероятни разстройства в доставките и производството на някои съставни елементи. В дълготраен проект обаче тези ограничавания могат да насърчат сдруженията в други страни сами да добиват и преработват тези метали, което в последна сметка може да подкопае преобладаващата позиция на Китай на този пазар. По-специално, Пентагонът неотдавна разгласи проекти за добиване на галий от боклуци от електроника.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР