Освен вкусни боровинките са и невероятно полезни за здравето ни.

...
Освен вкусни боровинките са и невероятно полезни за здравето ни.
Коментари Харесай

Какво ще се случи с тялото ви, ако всеки ден ядете боровинки?

Освен вкусни боровинките са и необикновено потребни за здравето ни. Те са измежду плодовете с най-висока антиоксидантна стойност.

Тези дребни плодчета изобилстват от витамини С, А и Е, рибофлавин, фолат, фибри, ниацин, магнезий, калий, манган, мед, желязо и цинк.

Ниската им калорийна стойност ги прави идеална закуска когато и да е на деня. Можете да ги ядете цели или да ги употребявате в мюсли, плодови салати, зърнени храни или смутита.

Ето какво ще се случи с тялото ви и какви ще са резултатите от потреблението на боровинки, в случай че ги включите в ежедневното си меню.

1. Повишен имунитет

С ежедневна порция боровинки може дейно да се предпазите от елементарни настинки, сезонен грип и други болести. Антиоксидантите в тези дребни плодчета укрепват имунната система посредством обезвреждане на свободните радикали.

2. По-нисък риск от развиването на рак

Според Американския институт за проучване на рака боровинките могат да оказват помощ за попречване на разнообразни типове онкологични болести, в това число на устата, яйчниците, дебелото черво, черния дроб, простатата, белите дробове, стомаха и гърдите.

Освен това високите количества витамин С, медта и фенолните съединения в тези дребни плодчета забавят прогресирането на раковите кафези.

Замразените и пресни боровинки имат идентична антиоксидантна дарба.

3. Намаляване на коремните мазнини

Проучване на Сърдечно-съдовия център от Университета в Мичиган демонстрира, че боровинките оказват помощ за елиминиране на мазнините от региона на корема. Полифенолите в тях спомагат за разграждането им и за понижаване на рисковите фактори за метаболитен синдром.

Боровинките са превъзходен източник на фибри и с помощта на тях насищат и ви карат да се чувствате сити за по-дълго.

4. Подобрени мозъчни индикатори

Боровинките поддържат здравословното действие на мозъка. Това потвърждава проучване, оповестено в научното списание Brain Research.

За да подобрите способността за учене, запомняне и двигателните си умения, яжте 1/2 чаша боровинки на ден.

5. Насърчаване здравето на сърцето

Според изследване, оповестено в списанието на Американската сърдечна асоциация Circulation, яденето на 3 или повече порции боровинки и ягоди седмично може да помогне за понижаване на риска от инфаркти измежду дамите.

6. Поддържане здравето на очите

Антиоксидантът лутеин, който се съдържа в боровинките, спомага за опазване на зрителната заостреност и защищава от очни болести.

Също по този начин тези плодчета могат да оказват помощ за попречване на свързани със възрастта проблеми със зрението като катаракта, късогледство, недъгавост на макулата и диабетна ретинопатия.

7. Ефективен надзор върху нивата на глюкоза в кръвта
 Червени боровинки: Ето за какво би трябвало да ги включите в диетата си Червени боровинки: Ето за какво би трябвало да ги включите в диетата си
Плодовете са чудесни за нашето здраве. Всеки плод има своите преимущества и има нещо, което го прави неповторим. Някои плодове са превъзходен и...

Консумацията на 2 чаши боровинки всекидневно може да усъвършенства или даже да предотврати високите равнища на кръвната захар при хора с диабет вид 2.

8. Подобряване положението на пикочната система при съществуването на зараза

Според изследване на учени от университета Rutgers боровинките могат да предотвратят инфекции на пикочните пътища. Те имат свойството да инхибират бактериите, които предотвратяват прилепването на бактериите към стените на пикочния мехур.

Пийте чаша боровинков сок един път или два пъти на ден, с цел да предотвратите инфекции на пикочните пътища или да подпомогнете лекуването им.

9. Забавяне процеса на стареене
 Боровинкова лесна закуска за дома Боровинкова лесна закуска за дома
Време е да ви зарадваме с една лесна и лятна рецепта за закуска, която ще ви даде превъзходен старт на деня:  Продукти: 12 филийки х...

Антиоксидантите могат да забавят процеса на стареене, като обезвреждат свободните радикали в тялото ни. Боровинките са най-богата на антиоксиданти храна в света. Добре е всекидневно да консумирате по чаша сок от тях.

10. По-добро храносмилане

Боровинките са плодове с високо наличие на фибри и затова са доста потребни за храносмилателната ни система. Фибрите играят основна роля в извеждането на отпадните артикули, регулирането на придвижването на червата и естествения развой на детоксикация.

Те даже могат да предотвратят запек, отичане на корема и газове. Също по този начин оказват помощ в битката с възпалението и инфекциите в долната част на стомашно-чревния тракт.

Но запомнете, че фибрите се разпадат при приготвянето на сок. В този случай е по-добре боровинките да се употребяват цели.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР