Освен Спутник V, Русия е разработила още две ваксини срещу

...
Освен Спутник V, Русия е разработила още две ваксини срещу
Коментари Харесай

Има още две руски ваксини. Какво се знае за тях?

Освен " Спутник V ", Русия е създала още две ваксини против COVID-19: " ЭпиВакКорона " и " КовиВак ". За " Спутник V " специалистите споделят, че е " добра и съобразително създадена ваксина ". Какво се знае за другите два препарата?

Русия има упоритостта през есента на тази година към този момент да е ваксинирала по-голямата част от своето население. В момента там употребяват главно имунизацията " Спутник V ". Но в Русия има още два препарата против COVID-19. Ваксината " ЭпиВакКорона " бе записана през октомври 2020, а от средата на март стартира всеобщото ѝ приложение. Другата ваксина се споделя " КовиВак " и бе записана в края на февруари. В средата на март ще бъдат пуснати в оборот първите 120 000 дози от нея.

И трите ваксини бяха сертифицирани още преди да приключи третата фаза на широкомащабните клинични тествания. Премиерът Михаил Мишустин с горделивост акцентира, че Русия е единствената страна в света, която към този момент има три подготвени ваксини. И това не е всичко. Налице са данни, че в страната се създават ощо към 20 препарата, включително и имунизацията " Мир-19 ", която наскоро приключи първия стадий на предклиничните тествания.

Какво е известно за двете нови ваксини?

" ЭпиВакКорона ", която е утвърдена в Русия и Туркменистан, е основана на основата на синтезирани по химически път пептидни антигени и не съдържа жив вирус. През ноември тя е била изпитана върху 150 доброволци на възраст над 60 години и върху 3000 души на възраст над 18 години. От съветска страна настояват, че успеваемостта на " ЭпиВакКорона “ е 100-процентова - този извод бил изработен въз основа на резултатите от първата и втората фаза на клиничните тествания. По сведения на производителя, имунизацията може да се съхранява в елементарен ледник при температури сред 2 и 8 градуса.

Що се отнася до имунизацията " КовиВак ", досега съвсем няма данни, които да са доказани от самостоятелни интернационалните източници. Засега препаратът не попада и в непрекъснато обновявания лист на СЗО за имунизациите. " КовиВак " е инактивирана ваксина, създадена на основата на " убити " SARS-CoV-2-вируси. В клетките на човешкия организъм тя провокира имунна реакция, при която се построяват антитела. Създателите на имунизацията настояват, че тя може да се съхранява при температура сред 2 и 8 градуса, което разрешава безпроблемния ѝ превоз. А това е огромно преимущество пред имунизациите на BioNTech/Pfizer и Moderna, които се съхраняват при доста ниски температури. Според съветски специалисти, " КовиВак " може да се употребява и за реваксинация, както и за подсилваща имунизация на хора, които са преболедували COVID-19. Учените, създали имунизацията, настояват също така, че „ убитият “ вирус, употребен за изработката на препарата, по всяка възможност го прави ефикасен и против множеството разновидности на ковид.

" Спутник V е добра ваксина "

Първата съветска ваксина беше записана незабавно от Министерството на здравеопазването още през август 2020 - незабавно след втората фаза на клиничните тествания, в които участваха единствено 76 доброволци на възраст под 60 години. Третата фаза с присъединяване на 40 000 доброволци се състоя чак по-късно. В профилираното издание " The Lancet " при започване на февруари бяха оповестени предварителни данни от третата фаза на проучванията, а оценките бяха позитивни.

В началото на март тази година Европейската организация за медикаментите ЕМА пристъпи към развой на инспекция и регистрация на " Спутник V ". Положително за нея се изрече и ръководителят на Германската комисия по имунизациите Томас Мертенс: “Това е добра ваксина, която по всяка възможност някой ден ще бъде позволена и в Европейски Съюз. Руските откриватели разполагат с доста богат опит в областта на имунизациите. " Спутник V " е доста съобразително създаден “, съобщи той пред вестник „ Райнише Пост “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР