Освен че са несъгласувани с всички партньори в управлението, новите

...
Освен че са несъгласувани с всички партньори в управлението, новите
Коментари Харесай

Новите назначения в ДКК и Тотото се оказаха незаконни

Освен че са несъгласувани с всички сътрудници в ръководството, новите назначения в бордовете на Държавната консолидационна компания (ДКК) и спортния тотализатор (БСТ) се оказват и противозаконни.

Министрите на стопанската система Богдан Богданов и на спорта Димитър Илиев са прекратили предварително договорите на назначените в бордовете представители в нарушаване на Закона за обществените предприятия. Той разрешава предварителното преустановяване на договорите единствено в избрани случаи, като те не са налице нито при ДКК, нито при Тотото.

Това демонстрира оповестените в делата на двете сдружения документи към предстоящото регистриране на новите бордове, показва. Агенцията по вписванията още не е отразила измененията в управлението на двете компании (на БСТ даже спря вписването поради липса на единодушие от финансовото министерство), само че двамата министри към този момент се похвалиха с взетите решения. Правните учредения, на които са издадени те, обаче нямат нищо общо със спазването на законовите условия, разясняват адвокати.

Законът за обществените предприятия е специфичен закон, който дефинира спомагателните условия за ръководството на обществените сдружения. Той бе признат след дълго координиране с Организацията за икономическо съдействие и развиване и бе едно от изискванията за приемането на България във валутния механизъм ERM II. Една от главните аргументи за приемането на закона бе точно непрекъснатото политическо кадруване в държавните сдружения и непрозрачното и непрофесионално ръководство. За да се избегне това, бе въведено условие за наложителни състезания при назначение в бордовете.

Законът планува и експлицитни правила за предварителното преустановяване на договорите. Това може да стане при 8 изчерпателно изброени условия - смърт; подаване на молба за освобождаване; справедлива неспособност да извършва отговорностите си за повече от 6 месеца; наказание за осъществено съзнателно закононарушение от общ характер; несъответственост с условията по закона; тежко нарушаване или редовно несъблюдение на служебните задължения; влизане в действие на акт, с който е открит спор на ползи или при несъблюдение на заложените индикатори в утвърдената бизнес стратегия. Тези условия са детайлизирани в допълнение и в правилника за използването му.

И министър Богданов, и министър Илиев въобще са пропуснали този текст, като че ли той не съществува.

В решението си за промяна на борда на ДКК Богданов се е аргументирал с общи текстове от Търговския закон и общи
текстове в Закона за обществените предприятия, като да вземем за пример от какъв брой души е формиран борда и кой е оправомощен да взима решения за ръководството на сдружението, само че въобще не загатва нито едно от основанията за предварително преустановяване.

По подобен метод е работил и спортният министър Илиев - той се аргументира с няколко закона - за физическото образование и спорта, за хазарта, като и за обществените предприятия, само че не сочи нито едно съответно съображение за предварително преустановяване на договорите на членовете на борда. Не е ясно дали решенията няма да бъдат обжалвани на това съображение и какво ще се случи с настояването за вписването им.

Смяната в бордовете с посочени най-общо причини на процедура демонстрира какъв брой жертван е замисълът да се подсигурява без значение и професионално ръководство на държавните компании, разясняват специалисти. Едноличните решения за промени идват след лишили няколко месеца старания за осъществяване на състезания в сдруженията.

Част от състезанията бяха провеждани от Агенцията за обществените предприятия и надзор, като претендентите са се явявали на два изпита - писмен и вербален. Справка в уеб страницата на организацията демонстрира, че за оповестените места занезависими членове на борда на ДКК е имало общо 9 претенденти.

С решението си от 25 август икономическият министър Богдан Богданов освободи всичките 5-тима членове на борда на шефовете - Венцислав Димитров, самостоятелен, Костадинка Кърджиева, самостоятелен, и трима представители на страната, също явявали се на конкурс - Владимир Димитров, Андрей Лалов, Борислава Пенева. И петимата са с контракти от 2 декември 2022 година, като по закон договорите са най-малко 3 години. На тяхно място са назначени краткотрайно 5-тима нови членове на борда със период на мандата до осъществяване на конкурс, само че не по-късно от 6 месеца.

Спортният министър Илиев на собствен ред взе решения за предварително преустановяване на договорите на трима представители на страната - Таня Андреева, Ангел Иванов и Галина Заркова и на тяхно място до конкурс назначи краткотрайно управление. Тези контракти са още по-пресни - от 31 май 2023 година За тотализатора сега тече конкурс за избор на самостоятелни представители в борда.

Много забавен е и въпросът със заплатите на членовете на новия ръб на ДКК. От икономическото министерство оповестиха, че заплатите са понижени с близо 50% - и за борда, и на новия изпълнителен шеф. Не е ясно по какъв метод е станало това, тъй като в решението за размера на възнагражденията се препраща към общите правила за съставяне на възнагражденията в обществените предприятия. Те остават непроменени към този момент и таванът е висок - лимитът за заплатата на изпълнителните шефове в държавните АД-та е 18 МРЗ, или 14 040 лева

От ММС също оповестиха понижаване на възнагражденията на членовете на УС на тотализатора, въпреки да не прецизираха с какъв брой.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР