Остров Санторини в Гърция е известен с вулканичния се характер

...
Остров Санторини в Гърция е известен с вулканичния се характер
Коментари Харесай

Жълт лющен грах - какво е и как се готви

Остров Санторини в Гърция е прочут с вулканичния се темперамент и това, което вирее във вулканичната почва, е забавно жълто вариво, наречено жълт лющен грах. Той съставлява плоски жълти зърна наподобяващи жълта леща, въпреки да го назовават грах.

Това растение има висока централизация на въглехидрати и протеини и по тази причина вегетарианци и вегани го избират за набиране на тези съществени хранителни субстанции. Нарича се още фава грах, тъй като в Гърция е известно ястие - фава, което съставлява жълто пюре, приготвено от нахут, белен грах, жълт грах, бакла и още разнообразни бобови растения.

Фавата се бърка с хумуса постоянно поради консистенцията, само че са изцяло разнообразни храни. Основната съставна част на фавата е точно жълтият лющен грах, по тази причина постоянно и той самият се назовава по този начин. Фава грахът не се предлага доста в останалата част на Европа, замества се от жълтата леща.

Как се готви жълт лющен грах

Приготвянето на жълтият лющен грах не е мъчно, следва стъпките на подготвяне на бобовите. Той се измива и вари, като се залива със студена вода. Щом заври, се понижава на слаб огън и се оставя да се свари постепенно, като пяната, която се образува, се отстранява с решетъчна лъжица.

Овкусяването става със сол и черен пипер, след което се вари още 40 минути до цялостна подготвеност на зърната. Ястието може да се употребява топло или студено. Може и да се пасира и по този начин се получава известното пюре фава, което може да се хапва, намазано на филийка за закуска.

 Фава Грах

Много значимо е поднасянето на фава грах. При сервиране се прави в допълнение овкусяване на жълтия лющен грах. Едно забавно предложение е с червен лук, нарязан на доста тънки филийки. Той се поръсва с бибер (опушен леко пикантен червен пипер) и по този начин усетът става лют. На всяка порция се поставя по 1 чаена лъжичка зехтин и сока на една филийка лимон, като лимонът може да се размени с 1 лъжичка балсамов оцет. За усет и мирис се поръсва със ситно нарязан магданоз. Може да се пасира на пюре, само че може да се сервира и единствено сварен.

Възможностите за подготвяне са още на чорба от грах, с грах с картофи, на грах яхния и разнообразни печива с брашното, което се прави от него.

Хапвайте постоянно грах, тъй като той е източник на протеини и е една от най-полезните бобови храни.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР