Остров Кеймада Гранде се намира в Атлантическия океан на 35

...
Остров Кеймада Гранде се намира в Атлантическия океан на 35
Коментари Харесай

Остров Кеймада Гранде е в пълна власт на змиите

Остров Кеймада Гранде се намира в Атлантическия океан на 35 км от брега на Бразилия. Дължината му е  1,67 км, а ширината – 600 метра. Субтропичният климат (с температури от 18ﹾС до 27ﹾС), зелените гори и сините води на океана са чудесна причина остров Кеймада Гранде да се трансформира в райско кътче за туристите.

Този остров не се е трансформирал в комфортен курорт, защото… змиите тук на са го разрешили. Там живеят хиляди отровни змии и по тази причина постоянно го назовават Змийския остров.

Най-опасен е островният ботроп (Bothrops insularis). Това е една от най-отровните змии в света. Тук има хиляди. Почти невероятно е да се преброят змиите на острова. Първо, това е доста рисково, и второ, змиите съвсем непрекъснато се движат в търсене на храна. Островните ботропи рядко надвишават 1 метър на дължина. В тропическите гори може да бъдат мъчно забележими и затова доста по-опасни.

Змийската отрова, навлизайки в тялото на жертвата, изцяло го сковава и предизвиква мимолетна некроза на тъканите. Болката е непоносима.

Всяко живо създание, ухапано от ботроп, умира доста бързо: да вземем за пример мишка умира единствено за 2-3 секунди след захапване. Освен този тип на острова има и други типове змии. Кеймада Гранде просто гъмжи от влечуги.

Въпреки формалната недостижимост на острова, любопитни туристи към момента се пробват да го посетят. Обикновено лодки, наети за разглеждане на забележителности, се приближават покрай брега. Срещу обичайно възнаграждение може да се провежда дребна обиколка на острова, само че единствено по крайбрежието и то единствено със специфични гащеризони.

Интересен факт е, че макар гъсто популации от змии остров, през днешния ден влечугите са на ръба на изгубването.

Възможно е популацията на влечугите да е спаднала доста заради липса на храна. Змиите на острова нямат естествени врагове. Затова в началото те се развъждали доста мощно и просто изяждали всички дребни животни в региона.

Сега главната диета на змиите се състои от мигриращи птици, които от време на време летят до острова. Тук са регистрирани 41 типа птици.

Струва си да се означи, че бракониерите също имат пръст в намаляването на броя на змиите. Островните ботропи са високо ценени в Бразилия. Затова някои хора, безусловно рискувайки живота си, вървят да ловуват змии там.

Местните хора описват доста митове за този остров. Една от тях споделя за трагичен риболовец, който дебаркирал на острова, с цел да се освежи с плодове, и, несъмнено, бил ухапан от ботропи. Човекът съумял единствено да стигне до лодката си, където умира. След известно време други риболовци, минаващи оттова, разкрили лодка с мъртвец, клатеща се на вълните край крайбрежията на злощастния остров.

Друга история споделя за надзирател на фар, който в миналото живял на острова със семейство си. Казват, че змиите са проникнали в дома на пазача през нощта. Събуждайки се, фамилията в суматоха се пробвало да напусне острова, само че не съумели да избягат от него: всички починали. По-късно военни дебаркирали край крайбрежията на острова и разкрили телата им. Сградата била изпълнена с хиляди влечуги. Оттогава фарът е сменен с автоматизиран.

Преди към 100 години било взето решение остров Кеймада Гранде да бъде трансфорат в бананова ферма. Но змиите дали отпор, като посрещнали хората с нападателно нахлуване. Въпреки високите си ботуши, посетителите били атакувани от намиращи се в клоните на дърветата змии. Няколко души починали от смъртоносните ухапвания. Години по-късно пристигнала нова експедиция, този път добре готова за срещата с влечугите. Но въпреки и със солидна екипировка, хората не могли дълго да обитават на острова заради високите температури, което обезсмислило задачата. Така хората отстъпили и Кеймада Гранде останала в цялостната власт на отровните змии.

Счита се, че островът е най-големият естествен серпентариум на планетата, заради което е предпазен от управляващите и приет за естествен резерват.

 

Снимки: Top Electrian

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР