Остри реплики между депутатите и взаимни обвинения в популизъм съпътстваха

...
Остри реплики между депутатите и взаимни обвинения в популизъм съпътстваха
Коментари Харесай

Междупартийни скандали в пленарна зала заради партийните субсидии

Остри реплики сред депутатите и взаимни обвинявания в популизъм съпътстваха дебатите по второ четене на измененията в закона за бюджета, предвиждащи фрапантно понижаване на държавното финансиране на партиите, съобщи БГНЕС.

Предложението бе направено от Министерски съвет и планува партийната дотация да бъде понижена от 11 на 1 лев на получен автентичен глас. Точката влезе като изключителна в днешното съвещание и провокира изострен спор в пленарната зала.

„ Този спор ще приключи по този начин, както стартира – скандално, неприятно, с повече премълчано, в сравнение с казано. Колкото и да се приказва последните три-четири седмици по този въпрос, нищо не се сподели всъщност “, съобщи депутатът от Българска социалистическа партия Крум Зарков. Според него с подхващането на тематиката за парите на партиите ръководещите само желаят да отклонят публичното внимание от същински значимите за обществото проблеми. „ Не се видяха митингите, свързани с цената на горивата. Не забелязахте митингите на медицинските сестри. Не обръщате внимание на митингите за застрояването на София. Слепи и глухи оставате за тези, които стачкуват, защото Законът за Черноморското крайбрежие е по-строг към тези с палатките, в сравнение с към тези с багерите “, продължи с обвиняванията Зарков. „ Предупреждавам ви, ще платите сериозна цена за това. Вие освен започнахте съревнование към дъното, вие сте на път да го спечелите “, добави той от трибуната.

Въпреки че и от Движение за права и свободи са изрично срещу орязването на държавното финансиране на партиите, тъй като съгласно тях това ще докара до неспособност една политическа мощ да прави своята активност, те не престават да поддържат предлагането си за 0 лв. партийна дотация. Тезата на придвижването отбрани националният представител Хамид Хамид, който напомни, че настояването на Движение за права и свободи включва и въвеждането на така наречен отворено финансиране на партиите и обединенията, в случай че те не получават средства от бюджета. „ Този модел работи сполучливо в Америка “, аргументира се той.

На това предложение твърдо се възпротиви Славчо Атанасов от „ Обединени патриоти “. Според него отвореното финансиране, което дава опция на юридическите лица да дават средства на партиите, ще докара само до дву или трипартийна система. „ Ще останат единствено три партии – ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи “, съобщи Атанасов и добави: „ Отваряте пътя към това “.

От ГЕРБ пък се възпротивиха на изказванията на Българска социалистическа партия, че не е извършен сериозен спор по тематиката с размера на дотациите и ги дефинираха като двуличие. „ Министерският съвет и ние сме декларирали, че ще подкрепим това решение за 1 лев. Вие излизате от тази естрада и лъжете българските жители, че не сте имали време за този спор. Две години и половина сте в Народното събрание, без три месеца. През цялото това време имахте време да запознаете вашите гласоподаватели с визията ви за финансиране на политическите партии “, разкритикува опозицията националният представител Александър Иванов. Той укори левицата още за това, че показва противоречие с това размерът на партийната дотация да стане 1 лев, само че не са внесли свое различно предложение. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР