Остеопорозата е заболяване, което засяга всяка трета жена и всеки

...
Остеопорозата е заболяване, което засяга всяка трета жена и всеки
Коментари Харесай

Остеопорозата - как да разпознаем “тихия крадец“



Остеопорозата е заболяване, което визира всяка трета жена и всеки пети мъж над 50-годишна възраст. Тя е болест, при която плътността и качеството на костта се утежняват, което води до понижаване на здравината на скелета и повишение на риска от фрактури, изключително в региона на гръбначния дирек, бедрото и китката.

Загубата на кост няма признаци и постоянно първият знак за съществуването на остеопороза е фрактурата.  Сред факторите за нараснал риск са   генетичната предразположеност, както  и  възникнали медицински проблеми, които въздействат отрицателно върху здравето на костите. Много значимо значение има също метода на живот - нездравословно хранене, липса на физически извършения, тютюнопушене и несъразмерна приложимост на алкохол.

Темата разяснява в “Нашият ден “ проф. Златимир Коларов , ръководител на Българското здравно сдружение по остеопороза и остеоартроза.

Първите признаци

Остеопорозата се дефинира като “тихият апаш “, който се промъква и стартира да краде костна маса. Ние експертите познаваме това нейно държание и можем да изпреварим събитията като диагноза. Първите прояви са, когато настъпят фрактури на прешлените , само че това към този момент е много късен миг от развиването на заболяването.

Това не значи, че всяко понижение на костната маса незабавно би трябвало да стартира някакво интензивно нападателно лекуване .

Това е миг на доста точна преценка. Да се реши възрастта на дамата, съществуването на рискови фактори, темпът, с който настава. Да се преценяват също и съпътстващи болести, съпътстващо лекуване, с цел да отдиференцираме дали това е естественото стареене на костната система, което е генетично предопределено при човешкия жанр, или се касае за по-бърз ход, по-високи опасности, когато би трябвало и по-агресивно и ранно да се насочи.



Фамилност на болестта

Роднини, страдали от това заболяване, не са определящи. Но има известна връзка. Един от рисковите фактори е остеопорозата или фрактура при майката . Това е индиректен риск за фрактура и при дъщерята. Определено има и генетичен миг.

За две от нашите заболявания ми е мъчно да дефинира по кое време са положения и по кое време са болест. Остеоартрозата, известна като “шиповата болест “ и остеопорозата .

Човешкият организъм е по този начин генетично съдбоносен да развие и двете положения в избрана възраст. Например след 50 година всеки има шипове в някаква степен, при дамите след менопаузата, нормално пет години след менопаузата се появява така наречен постменопаузална остеопороза. Разбира се, в случай че дамата до този миг не е имала рискови фактори, като друга ревматична болест, медикаменти като глюкокортикостероиди, в случай че е пушачка и така нататък

Когато тези две положения вървят редом с възрастта, не смущават качеството на живот на болния, не го лимитират в всекидневието, няма огромен риск от фрактури от остеопороза, тогава отиваме към профилактика.

Когато преценим, че положението много по-бързо се развива преди да изтекат тези пет години, или ранна менопауза.

Има дами, при които заради разнообразни гинекологични положения, са оперирани към 30-годишна възраст, отстранени са яйчниците . Тогава към този момент можем да чакаме при тях костната маса да намалее в забележителна степен и да нарасне рискът от фрактури. Тогава към този момент и ние се намесваме с нашите лечебни средства.

Медикаментите и странични резултати

Няма безвредна субстанция, зависи от характерния генотип, характерния ген на индивида, който приема даденото лекарство. Ако приема нестероидни противовъзпалителни да вземем за пример, които са част от лекуването, има риск от стомашно кървене. Следим болните, когато се появят подсказващи признаци.

Храната

Трябва да се употребява мляко и млечни артикули. Това, което срещам доста пъти, че млякото е нездравословно е цялостен парадокс. Първата храна, която поемаме, е млякото. Това е майчината ни храна, с която сме закърмени. То съдържа доста скъпи витамини, калций и други микроелементи, които са нужни антитела за дребните бебета и децата.

Приемането на млечни артикули несъмнено оказва помощ. Абсурдът е, че веганите ядат единствено растителни храни, тъй като не могат да си набират мастно разтворимите витамини. Млякото идва посредством скотски мазнини.

Хранителните добавки

Това е доста деликатна сфера. Не знаем кой и къде ги е създал – в какви санитарни и хигиенични условия. Всяко лекарство на известна компания може да наблюдавате по партидата всички по веригата, които са взели участие в неговия синтез.

Чуйте проф. Златимир Коларов в звуковия файл.

Снимки: Pixabay, Уикипедия
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР