Остават само 7 дни до откриването на ски сезона на

...
Остават само 7 дни до откриването на ски сезона на
Коментари Харесай

Уникален факт за Св. Иван Рилски и цар Симеон, който не знаете

Остават единствено 7 дни до откриването на ски сезона на Мольовица. Има един факт за курорта, планината и върха, който може би не знаете. И той е обвързван със Свети Иван Рилски и Симеон Велики.

Всички знаем името на Покровителя на българския народ Свети Иван Рилски, само че малко на брой знаят, че съгласно последните изследвания и мнението на авторитетни историци като доцент Веселина Вачкова и проф. Лизбет Любенова обичаният светец на българите не е от елементарен генезис, а най-вероятно е наследник на самия Симеон Велики, брат на цар Петър и невероятния богомилски водач  Боян Мага.

Историците акцентират обстоятелството, че цар Петър персонално отива два пъти  на поклонение  при  Светеца от Рила, което надали би се случило, в случай че Иван Рилски не е от самия царски жанр. Още повече, че самият цар Петър, въпреки неверно определян като слаб държател, е в действителност първият легален български цар, защото негового императорско достолепие е прието от Източна римска империя посредством брак с византийската принцеса. Така кръвта на римските цезари минава в българска царска династия и България става империя и царство 500 години преди Русия.

Кое ли е накало брата  на първия български император да избере  отшелничество, историята не дава ясни отговори, само че несъмнено в Средновековието това да се обречеш на Бога е било висшо достижение и редица представивители на висши аристократични родове са избирали този път. Може би неговата орис е била предначертана от Симеон Велики, с цел да получи божествена поддръжка за своята фантазия да стане държател на Константинопол.

Едва ли е инцидентно, че Свети Иван Рилски избира за своя обител точно пленителната планина Рила, която е свещена още за траките, и броди из нея, вършейки чудеса и носейки излекуване на десетки.

Никой не знае с акуратност дали очите на светеца са видяли великолепието на връх Мальовица, само че през днешния ден в едноименния курорт има прелестен дребен параклис, носещ неговото име.

Зарадии доста митове и зашеметяващата хубост на Мальовица, курортът продължава да е привлекателен за всички, които желаят да избягат от напрежението на града и да се насладят на Рила и на зимните спортове.

Тази година откриването на ски сезона на курорта Мальовица е на 18 декември, събота  от 11 часа, единствено след седем дни, а уредниците дават обещание доста занимания, игри, безвъзмездни писти и богато шоу стратегия с водещ самият Боби Ваклинов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР