Остава една седмица до началото на 20-тото издание на най-силния

...
Остава една седмица до началото на 20-тото издание на най-силния
Коментари Харесай

Започва обратното броене до 124-ото издание на Шестте нации

Остава една седмица до началото на 20-тото издание на най-силния ръгби шампионат в Европа, Шестте народи 2019. За купата и тази година ще се борят миналогодишния първенец Ирландия, както и тимовете на Англия, Франция, Уелс, Шотландия и Италия. Заедно с предходните формати на шампионата, включващи в началото четирите народи от острова и присъединението на Франция и по-късно на Италия това е към този момент 124-тото издание на шампионата. Новият общоприет спонсор на шампионата е ирландският колос в производството на бира, Гинес (Guinness) и тази година шампионата носи името – Guinness Six Nations.


Правила на Шестте Нации
Турнирът е годишен и се организира през февруари и март, а от време на време и април. Всеки тим играе по една среща с другите пет тима като семейството е през година (напр. Англия е хазаин на Ирландия през 2018 година, а Ирландия е хазаин на Англия през 2019 година), което прави общо 15 срещи за целия шампионат.

Използва се системата с бонус точки, което значи, че за победа ще се дават по 4 точки за еднакъв 2, а за загуба 0 точки. Към тези точки тимовете ще могат да прибавят и по една бонус точка за маркирани четири или повече есета, както и една бонус точка за загуба със седем или по малко точки.

Ако тима първенец също по този начин е спечелил всичките си пет срещи то той тогава става притежател и на купата ‘Grand Slam’ и получава спомагателни 3 точки.

Има още една купа за която се борят тимовете учредителки на шампионата Англия, Ирландия, Шотландия и Уелс, тя е ‘Triple Crown’ и се връчва на тима, който успее да победи останалите три тима.



Шестте Нации 2019 стартира в петък 1-ви февруари със среща сред Франция и Уелс в Париж, а началният час е 23:00ч. На идващият ден шампионата продължава в Единбург, където Шотландия приема Италия от 18:15ч. Същия ден е и най-любопитният мач за първи кръг, в който защитаващите купата си Ирландия са домакини в Дъблин на Англия от 20:45ч.

ВИЖТЕ ТУК ПРОГРАМАТА!

Източник: rugbybulgaria.com
Снимки: ©Getty Images

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР