Особено нашумяла у нас е измама, при която фалшиво съобщение

...
Особено нашумяла у нас е измама, при която фалшиво съобщение
Коментари Харесай

Измамници изискват лични данни в мрежата. Как да се предпазим?

Особено нашумяла у нас е машинация, при която подправено известие изисква персоналните данни на потребителите на известен уебсайт за разгласи, предизвести контрольор Александър Велев от отдел Киберпрестъпления към ГДБОП.

Велев разяснява, че децата си остават най-лесната жертва на киберпрестъпниците и добави, че годишно се залавят хора, които правят нарушавания в мрежата.

За друга известна скица при телефонните измами предизвестиха наскоро от Асоциацията на банките в България (АББ) - в последно време зачестяват телефонните измами, при които лица се показват за чиновници на банки.

Във връзка с това от организацията изпратиха известие, в което припомниха, че в случай че бъде получено позвъняване или имейл от някого, който се показва за чиновник на банка, то с него не би трябвало да бъдат споделяни персонални и банкови данни, нито да бъдат конфигурирани приложения или отваряни линкове, изпратени от него.

От АББ предизвестиха, че също така не би трябвало да се правят заплащания и да се споделят получени кодове за идентификация и достъп до електронно банкиране, тъй като това е машинация.

Опитите за този тип телефонни измами стават все по-чести, напомня " Дарик ". Лица, които се показват по телефона за банкови чиновници, целят да подведат клиентите на банките и да ги накарат да извършат разнообразни дейности, с които да получат достъп до техните средства.

Най-често под друг предлог, да вземем за пример за проблеми със сигурността, те се пробват да получат сензитивна информация по отношение на потребителски имена, пароли, номера на банкови карти, наличност по сметки и други данни, изясняват от асоциацията.

От АББ подсетиха, че нито една банка няма да изиска от клиентите си да дават сензитивна информация и данни за идентификация по телефон или имейл.

Банкови чиновници в никакъв случай няма да накарат клиентите си да конфигурират приложения за далечен достъп и да пробват да получат надзор върху мобилните им устройства или компютри.

„ Бъдете бдителни и изключително подозрителни към позвънявания от номера от чужбина, както и към лица, които се показват за чиновници на банки, които не познавате и/или с които нямате договорни връзки. Често пъти измамниците нямат цялостна информация и налучкват банката, на която сте клиент, в опит да Ви подведат ", поучават от банковата асоциация.

„ Също по този начин, в никакъв случай не влизайте в електронното си банкиране от линкове, които сте получили по имейл, есемес или от рекламни банери в интернет, а единствено и само от формалния уеб страница на Вашата банка и от формалното мобилно приложение ", предизвестяват специалистите и прибавят, че в случай че клиентите получат такова телефонно позвъняване, би трябвало неотложно да се свържат с банката си и с полицията.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР