Основният наказателен съд в Скопие осъди на седем години затвор

...
Основният наказателен съд в Скопие осъди на седем години затвор
Коментари Харесай

Експремиерът в Скопие Никола Груевски е осъден на седем години затвор за пране на пари и незаконно придобиване на имущество


Основният углавен съд в Скопие осъди на седем години затвор някогашния министър председател на Македония Никола Груевски, упрекнат в пране на пари и нелегално придобиване и укриване на имущество, заяви МИА.

Груевски, който бе министър председател на страната десетилетие до 2016 година, когато бе свален поради голям скандал с противозаконни подслушвания, бе съден задочно.

Политикът е непосредствен другар на унгарския министър председател Виктор Орбан и се намира в Унгария от ноември 2018 година, откакто получи първа присъда от две години затвор за това, че е употребявал за лични цели „ Мерцедес “ на стойност 600 000 евро, закупен с публични пари.

През 2020 година някогашният ръководител на ВМРО-ДПМНЕ бе наказан на година и половина затвор по дело за подстрекателство към принуждение.

Сега Груевски е наказан за заграбване на 1,3 милиона евро партийни средства посредством офшорни и локални компании и е употребявал парите, с цел да купува жилища и терени в Скопие.

Съдът в Скопие разпореди изземане на тези парцели.

Още четирима души бяха наказани за съучастие по това дело, измежду които неговият братовчед Сашо Миялков, някогашен началник на службата са сигурност и контраразузнаване, който получи 15 месеца затвор.

Съдебните дейности против Груевски са въз основата на противозаконни подслушвания, приключването на информацията от които бе проведено от 2015 година от Социалдемократическия съюз на Македония, който тогава беше в съпротива.

Съединени американски щати постановиха наскоро наказания против Груевски поради корупция, както и против Сашо Миялков, упрекнат, че подкопава демократичните институции.

Властите в Северна Македония желаеха несполучливо от Унгария изгонването на Груевски, който твърди, че е избягал след опасност, че ще бъде погубен, в случай че влезе в пандиза.

Груевски е обвинен и по други каузи, в това число нахлуване против Народното събрание през 2017 година от протестиращи.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР