Основните храни поскъпват заради лошия климат, съобщиха от стоковата борса.

...
Основните храни поскъпват заради лошия климат, съобщиха от стоковата борса.
Коментари Харесай

За последните 10 години това е най-скъпият август

Основните храни нарастват поради неприятния климат, оповестиха от стоковата борса.

" При плодовете и зеленчуците, в случай че се абстрахираме от цялата история с газа, петрола и тока, още през април имахме късни слани и студове, доста мокър юни, внезапна смяна към горещо лято, след това интервал на превалявания. Добивът на краставици, домати, пипер и лук е злепоставен, доста по-малко са количествата на пазара. Наблюдавахме най-скъпия август в последните 10 години ", съобщи пред Bulgaria ON AIR ръководителят на Държавната комисия по стоковите тържища и борси Владимир Иванов.

Интересен факт, по думите му е, че има много засилено търсене през юни и юли. Оживление, което от години не е следено на пазара.

" При множеството хранителни артикули съвсем не се следят промени. При варивата и захарта имаме нива като предходната година. Единственият артикул с по-високи цени е олиото, резервира 36% растеж по отношение на предходната година. Пазарът си задържа цените и тази наклонност ще я следим още 20-30 дни ", уточни Иванов.

Той акцентира, че цените на храните се движат най-бавно от безусловно всички браншове, а главната причина била доста неприятната конкурентна среда.

" Много мощен фактор е конкуренцията и тя задържа цените. Някои задържат цени, които са близки до загубата. Свинското месо е безусловно без смяна по отношение на предходната година, при кашкавалите и сирената имаме към 5% изменение. Инфлацията при храните е допустимо най-ниската. Не чакаме фрапантни промени, имаме остатък от предложение ", изясни Владимир Иванов.

Проблемът с силата е огромен, само че би трябвало някой ден да пристигна равновесието, уверен е той. Като цена - качество използваме едни от най-евтините храни в Европа, плащаме по-малко по отношение на междинния европеец, посочи Иванов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР