Основни правила на етикета, които трябва да знаете наизуст 1.

...
Основни правила на етикета, които трябва да знаете наизуст 1.
Коментари Харесай

Основни правила на етикета, какво и как да го правите

Основни правила на етикета, които би трябвало да знаете наизуст

1. Никога не отивайте на посещаване без да се обадите преди този момент. Ако някой пристигна без предизвестие, може да ви завари по халат и ролки.

2. Чадърът в никакъв случай не се суши отворен – нито в офиса, нито на посетители. Затворете и го сложете в специфична стойка.

3. Не поставяйте чантата в скута си или на стола. На масата може да се постави дребна елегантна чанта, огромната чанта може да бъде окачена на гърба на стола или да се сложи на пода, в случай че няма специфичен стол. Куфарчето се слага на пода.

4. Целофановите торбички са позволени единствено при връщане от супермаркета, както и марковите хартиени торби от бутиците. Не е удачно да ги ползвате като чанта по-късно.

5. Мъж в никакъв случай не трябва да носи дамска чанта. Взема женското палто единствено, с цел да го донесе в съблекалнята.

6. Домашни облекла – панталон и пуловер, които са комфортни, само че наподобяват обичайно. Халатът и пижамата се носят заран до банята и от банята до спалнята вечер.

7. От момента, в който детето се настани в обособена стая, научете се да чукате, когато отивате при него. Тогава то ще прави същото, преди да влезе в спалнята ви.

8. Една жена може да носи шапката и ръкавиците си на закрито, само че не и шапката и вълнени ръкавици.

9. Общият брой бижута по интернационалния протокол не би трябвало да надвишава 13 продукта, в това число копчета за ръкавели. Не се носи пръстен на ръкавици, само че гривната е позволена.

Диамантите се смятаха за бижу, което се носи вечер, само че неотдавна стана възможно носенето на диаманти денем. Подходящи са и за млади девойки.

10. Правила за заплащане на поръчка в ресторант: в случай че кажете фразата „ Каня те “, това значи, че вие плащате. Ако една жена предложения бизнес сътрудник в ресторант, тя заплаща.

Друга дефиниция: „ Да отидем на ресторант “ – в този случай всеки заплаща за себе си и единствено, в случай че мъжът предложи да заплати за дамата, тя може да се съгласи.

11. Мъжът постоянно влиза пръв в асансьора, само че този, който е по-близо до вратата, напуща първи.

12. В кола седалката зад водача се смята за най-престижната, дамата сяда на нея, мъжът седи до нея, а когато излезе от колата, държи вратата и подава на дамата ръка. Ако мъжът кара, също е за предпочитане дамата да заеме място зад него.

Въпреки това, където и да е седнала дамата, мъжът би трябвало да й отвори вратата и да й помогне. В бизнес етикета през последните години мъжете все по-често нарушават това предписание, употребявайки феминисткото мото: „ В бизнеса няма дами и мъже “.

13. Не споделяйте обществено, че сте на диета. Не бива да отказвате ястията, предлагани от гостоприемната стопанка поради тази причина. Не забравяйте да похвалите кулинарните й гении, даже да не сте пробвали нищо. За алкохола важи същото. Не споделяйте на всички за какво не би трябвало да пиете. Поискайте изсъхнало бяло вино и отпийте малко.

14. Теми-табу за всемирски беседи: политика, вяра, здраве, пари. Неподходящ въпрос: „ Боже, каква рокля! Колко коства? ” Как да реагираме? Усмихнете се сладко: “Това е подарък! ” Сменете тематиката на диалог. Ако другият упорства, кажете: „ Не ми се приказва за това “.

15. Към всеки човек, навършил 12-годишна възраст, би трябвало да се обръщате на „ вие “. Отвратително е да чуваш хората да се обръщат на „ ти “ към сервитьори или водачи. Дори към тези хора, с които се познавате добре, в офиса е по-добре да се обръщате на „ вие “, на „ ти “ – единствено уединено. Изключението е, в случай че сте връстници или близки другари.

Как да реагирате, в случай че събеседникът настойчиво ви приказва на “ти ”? Първо, попитайте още веднъж: “Извинете, на мен ли говорите? ” Или неутрално повдигнете плещи: „ Извинете, само че не сме минали на „ ти “.

16. Обсъждането на отсъстващите, т.е. просто злословия, е недопустимо. Недопустимо е да се приказва неприятно за близки, по-специално за съпрузите, както е всекидневно у нас. Ако брачният партньор ви е неприятен – за какво не се разведете? И по същия метод е неприемливо да се приказва с пренебрежение, с мимика за родната страна. „ В тази страна всички са … “ – в този случай вие също принадлежите към тази категория хора.

17. Когато отивате на кино, спектакъл, на концерт, обръщайте се с лице към седящите, когато отивате към местата си. Първи е мъжът.

18. Девет неща би трябвало да се пазят в загадка: възраст, благосъстояние, проблеми в фамилията, молитва, съставът на медикаменти, любовна връзка, подарък, чест и непочтеност.

Вижте още: Съхранение на чушките за цялата година – 5 метода

Основни правила на етикета, които са демонстрация на взаимно почитание.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР