Основната задача на бъдещите колонизатори на съседни планети ще бъде

...
Основната задача на бъдещите колонизатори на съседни планети ще бъде
Коментари Харесай

Ракетната система ще произвежда вода на Луната

Основната задача на бъдещите колонизатори на прилежащи планети ще бъде да основат своя лична екосистема, способна да обезпечи на експедицията главните материали (вода, метан и редки земни метали), нужни за сполучливия живот на „ пионерите в космоса “. Най-очевидното решение на доста от проблемите на колонизаторите ще бъде извличането на " локална " вода на Луната и Марс, която може да бъде получена от големите находища на лед, които съществуват на тяхната повърхнина.

За да реши казуса с производството на вода в околополярните региони на Луната, НАСА организира самобитно съревнование под общото заглавие „ Разбиване на леда “. Компаниите за галактически технологии трябваше да показват разновидности за решение на казуса с извличането на полюсен лунен лед, който не е просто замразена вода, а е примес от вода с локални седиментни скали (реголит).

Един от най-ефективните способи за добиване на вода е планът Rocket M от Masten Space Systems, основан на потреблението на ракетни мотори. Подобно " извличане " на вода ще разреши непрестанно, бързо и дейно добиване на лунния лед и летливите субстанции, ситуирани в полярните и непрекъснато засенчени райони на Луната.

Принципът на деяние на системата Rocket M се основава на потреблението на къси импулси на ракетни мотори със мощ до 450 N, работещи под запечатан купол, позволяващи образуването на кратери-мини с дълбочина до 2 метра. В резултат от една такава мина може да се добие до 100 кг лед. Производителността на един цех Masten е до 12 двуметрови шахти дневно.

По време на процеса на рандеман материалът, изпарен от ракетните мотори, се концентрира в купола и се изпраща през вакуумна система за обособяване на водата и реголита. След това получените материали се изпращат в системи за предпазване.

За да се раздели чистата вода на водород и О2, ще се употребява електролиза, употребявайки силата на слънчевите акумулатори. Инсталацията Masten ще може да работи самостоятелно до пет години, произвеждайки 420 000 кг лунна вода годишно. Реголитът, екраниран от магнитни и пневматични циклонови филтри, ще се употребява като елемент при производството на бетон, нужен за построяването на първите лунни къщи.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР