Основната задача и голямото предизвикателство пред следващото Народно събрание ще

...
Основната задача и голямото предизвикателство пред следващото Народно събрание ще
Коментари Харесай

Иван Гранитски: Трябва да възродим Отечеството

Основната задача и огромното предизвикателство пред идващото Народно заседание ще бъде възобновяване на стопанската система на България след рецесията, съобщи ръководителят на БСП-София Калоян Паргов
Дълги години избягвах политическия живот. Но в този момент взех решение, че е извънредно време да се включа, с цел да се спре опростачването на българския политически живот, с цел да се спре с работата на парче и с цел да се откри воля да се възроди Отечеството, което през последните години е в заплаха. Това сподели член-кореспондентът Иван Гранитски, който е претендент за депутат от „ Българска социалистическа партия за България “ от 25 МИР, по време на среща с учени. В нея участваха ръководителят на БСП-София Калоян Паргов, акад. Атанас Атанасов, акад. Васил Сгурев и проф. Ваня Добрева, която е зам.-председател на Градския съвет на Българска социалистическа партия - София.

„ Това е и мой ангажимент към Българска академия на науките, защото считам, че от първия ден на идващото Народно заседание всички комисии би трябвало да стъпват върху експертизата на учените от Академията. Ако това се случи, може би ще преодолеем тази рецесия на духовността “, съобщи още Гранитски.

„ Темата за науката, висшето обучение и технологиите е безкрайна. Следващото Народно заседание би трябвало да постави доста старания и да поддържа високите технологии, би трябвало да се върне професионалното обучение. Бяха премахнати освен техникуми по електроника и машиностроене, само че и техникуми, свързани със селското стопанство. Бяха премахнати цели институти “, добави още Гранитски.

„ Светът е на доста високо равнище, а ние съществено изостанахме. Имаме доста добре подготвени хора, които избягаха в чужбина, само че имаме и доста капацитет в страната. Държавата би трябвало да каже кои са нейните цели, тъй като съгласно тях би трябвало да развие съответното обучение и просвета. Трябва да разработим нови технологии и да ги превърнем в нововъведения, които да носят на страната тази добавена стойност и тази конкурентоспособност “, съобщи от своя страна акад. Атанас Атанасов.

„ В целия свят са единомислещи, че би трябвало да се развиват осведомителните технологии и цифровизацията. Силни са тези страни, които се базират на лични високи технологии и там добавената стойност е доста по-голяма “, сподели акад. Васил Сгурев.

По думите му казусът на всяка страна са вложенията. „ Откъде ще дойдат вложения, тъй като който не влага, той няма никакви технологии? Но на какви вложения може да разчитаме ние? Естествено на непознати. Има доста фондове, които дават средства против избрани технологии и достижения. Ние също би трябвало да използваме опциите, които дава Европейски Съюз. Не по-малко значими са и вътрешните вложения “, добави още той.

„ Трябва страната и аз се надявам с програмата, която предлага левицата, да има едно по-разумно отношение към науката. През последните години страната неглижира Българска академия на науките “, сподели Гранитски и добави, че там работят едни от най-умни и почтени учени.

„ Основната задача и огромното предизвикателство пред идващото Народно заседание ще бъде възобновяване на стопанската система на България след рецесията, която провокира към момента вилнеещият вирус КОВИД-19 “, сподели на срещата ръководителят на БСП-София Калоян Паргов.

„ Европейски Съюз ще отдели милиарди за възобновяване на държавите-членки в идващите 2 години и това е изключителна опция българската стопанска система да бъде сложена на нови релси “, съобщи още той.

По думите на Паргов значимият въпрос е какъв ще бъде българският План за възобновяване и по какъв начин ще бъдат употребявани тези над 10 милиарда евро, които страната ни ще получи за тази цел. „ Тук е значимата роля на Българска академия на науките. Академията би трябвало да предложи своето виждане за предпочитаните браншове и браншове и за това в каква посока да бъдат ориентирани тези средства “, безапелационен беше той.

„ До момента е ясно, че " Планът Дончев " планува още от същото, което познаваме от последните 10 години. А България не трябва да пропуща опцията да ориентира стопанската система си към високите технологии, които да имат своя отговарящ % от Брутният вътрешен продукт “, съобщи водачът на БСП-София.

Според него ще е симптом на сериозна непредвидливост страната да похарчи тези милиарди още веднъж за асфалт, откакто от 2007 година Европейски Съюз отделя средства, а България не може да се оправи с базисната си инфраструкутра.

„ Крайно време е да обърнем внимание и да надградим стопанската система - от разрастваща се, да станем развита. Зная, че екипът на Българска академия на науките мисли съществено по тези въпроси и е значимо да бъде чут. Защото българската стопанска система има потребност от ново начало след оправянето с пандемията от КОВИД-19 “, безапелационен е Паргов.

„ Време е в Народното събрание да се включат крупни национални фигури, със съответния престиж, а освен такива, които са лоялни към своите ръководители. Един от хората, който би трябвало да влезе в идващото Народно заседание, е точно Иван Гранитски “, съобщи проф. Ваня Добрева и добави, че той може да оглави Комисията по просвета в идващия парламент.

По думите й единствено с хора като Иван Гранитски в политиката страната може да върви напред. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР