Основната сграда на бившата Белодробна болница на Цариградско шосе се

...
Основната сграда на бившата Белодробна болница на Цариградско шосе се
Коментари Харесай

Белодробна болница става Център за настаняване на бежанци

Основната постройка на някогашната Белодробна болница на Цариградско шосе се дава за настаняване на бежанци, където ще бъдат настанени украинци от Пловдив. Това реши Общинският съвет на Пловдив, който одобри с 43 гласа „ За “ предлагането на зам.-кмета Пламен Райчев. 

Преди гласоподаване в зала породиха диспути, които касаеха най-вече въпроси за периода за даване на постройката, ръководството й и разноските, които Община Пловдив ще направи за ремонт и прехрана на бежанците.

В текста на решението беше включено предлагането на Веселина Александрова от „ Демократична България “, което планува постройката да се даде до преустановяване на краткотрайната протекция, по смисъла на Закона за бежанците или до края на годината, което от двете събития настъпи по-рано. 

Всички разноски за ремонт, поддръжка и разчистване, както и тези за електрическа енергия, топлоенергия, вода, телефони, интернет услуги и други ще бъдат за сметка на общинския бюджет.

Заместник-кметът Георги Титюков изясни, че Община Пловдив ще изиска от страната да компенсира режийните разноски, които ще бъдат направени.

Кметът Здравко Димитров се опълчи на предлагането на Таня Георгиева, което предвиждаше този център да се ръководи от Обществен съвет. Съветниците също отхвърлиха предлагането.

В момента продължава почистването и оборудването на стаите в постройката на някогашната Белодробна болница, което стартира преди няколко седмици. До този миг разноските за тази активност от Община Пловдив са съвсем нулеви, защото в почистването се включват доста доброволци, сподели още Титюков.

В решението на Общинския съвет не са представени съответно украински бежанци, а е записано, че в постройката ще се настаняват лица, които търсят или са получили краткотрайна /международна протекция по Закона за убежището и бежанците.

Кметът Здравко Димитров разяснява и рецензиите за проектобюджета на Пловдив, който съветниците би трябвало да гледат през днешния ден. Той е безапелационен, че макар компликациите, в Пловдив няма да има застой през тази година. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР