Основната атракция в мраморните зали на музея Белведере във Виена

...
Основната атракция в мраморните зали на музея Белведере във Виена
Коментари Харесай

Мистериозната дама с ветрилото на Климт се завърна във Виена

Основната атракция в мраморните зали на музея „ Белведере ” във Виена сега е картината „ Дамата с ветрило ”, която се счита за последната приключена картина на Густав Климт. Тя е била към момента на статива на художника в последното му ателие в Хийтцинг, когато той умира през 1918 г. 

За финален път виенчани са могли да видят картината през 1920 г, когато е била изложена в постройката на настоящия МАК музей. „ Дамата с ветрилото “ е частна благосъстоятелност и притежателят е неизвестен. А в този момент след 100 години се връща във Виена и ще остане до 13 февруари 2022 година в родината си. 

От картината лъха изискана грациозност, мъдрост и отдалеченост, отразяваща се единствено в едвам забележимата усмивка. Но коя е дамата, изобразена от Климт? Със сигурност може да се каже, че това не е някоя от известните дами от виенското висше общество от това време, които постоянно са рисувани от художника. Казват, че Климт се е стремил да направи систематизиран портрет на хубавата виенчанка, оповестява БНР.

Изложбата е разграничена на две елементи. В първата част картината ще бъде показана дружно с други произведения на художника от последния му период, до момента в който втората част е отдадена на въздействието на японското и китайското изкуство върху по-късното творчество на Климт.

Изложбата може да бъде забелязана до 13 февруари 2022 г.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР