Основен ефект върху дейността на куриерските фирми в началото на

...
Основен ефект върху дейността на куриерските фирми в началото на
Коментари Харесай

Онлайн магазините увеличиха търсенето на куриерски услуги

Основен резултат върху активността на куриерските компании при започване на 2021 година продължава да има разпространяването на епидемията от Ковид-19 в страната и главните пазари. Страните от Централна и Югоизточна Европа, които са главната част от дестинациите за доставка на " Спиди " АД отчитаха висока степен на заболеваемост и на всички места се прилагаха необятен набор от ограничаващи ограничения за напредване, означават от компанията.

В тази среда, крайното ползване продължи да се реалокира към онлайн магазините и това усили търсенето на куриерски услуги, означават анализаторите. Същевременно, бизнесът и държавното ръководство се приспособиха към новите условия и за разлика от второто тримесечие на 2020 година, икономическата интензивност бе наранена доста по-малко спрямо година обратно, като през 2021-а бяха затворени или лимитирани доста по-тесен кръг бизнеси.

Онлайн търговията продължава да е главния мотор за напредък, като се резервират темповете на напредък на равнищата от предходната година. Българските търговци, като се изключи че уголемяват пазарните си позиции в страната, печелят и обилни позиции в района. Развитието на мрежата на " Спиди " АД за доставки и заплащания от/до ЦИЕ е била доста търсена, оповестяват от компанията. Растящият дял на онлайн магазините в крайното ползване подтиква търговците да търсят нови пазари, надлежно и да се откриват и развиват нови мрежи за доставки. Засилва се и интензивността на задграничните онлайн магазини, които навлизат на българския пазар. Освен обичайно мощното наличие на румънските онлайн платформи, в страната все по-активно навлизат и търговци от Полша и други европейски страни. Високи растежи се регистрират и от Европа за Гърция.

Продължава работата и в посока предлагането на атрактивни услуги, като в същото време се търси опция клиентите гладко да се ориентират в предлагания микс от услуги и метода на тяхното тарифиране. Това разрешава в допълнение да се разшири потребителската база изключително измежду самостоятелните клиенти, които през последните години " Спиди " АД интензивно таргетира. Офисната мрежа е в непрестанен развой по увеличение на потенциалите и усъвършенстване на локациите. 

Съживяващата се икономическа интензивност се отрази и на представянето на В2В сегмента. Макар и доста по-ниско от общия растеж, нарастването през първото тримесечие е най-високо от две години насам. Фактор за това е и нарушените вериги на доставки в пандемията, което ускорява наклонността компаниите да ги аутсорсват. Обичайно, сред януари и март  обработените размери понижават след пиковото четвърто тримесечие, надлежно и потребността от вложения в увеличение на потенциала.

През първото тримесечие обилни ограничаващи ограничения имаше в на практика всички съществени пазари, където оперира " Спиди " АД. Това пък резервира равнищата на търсене на куриерски услуги на високи равнища. Вътрешният пазар се показва мощно, само че интернационалните доставки не престават да осъществят изпреварващ растеж от 46% вследствие на засилената интензивност на онлайн магазините в страните от Централна и Югоизточна Европа.

Изпреварващият растеж на пратките по отношение на приходите е вследствие на понижението на цените на услугите и увеличаващата се тежест на самостоятелните клиенти и В2С сегмента, където пратките са по-малки и по-леки. През първото тримесечие  разликата сред изменението на приходите и на пратките е доста по-малка от нормалното за последните години, което се дължи на растящия дял на интернационалните колета и съживяването на В2В сегмента, където цените на пратка са по-високи

Основните разноски са за подизпълнители и хонорари, които образуват над 80% от оперативните разноски, означават от " Спиди " АД. Техният размер значително е привързан с броя обработени колета, заради което нарастването им е съизмеримо с нарастването на пратките. През първото тримесечие разноските за подизпълнители нарастват с 35%, колкото е и растежа на пратките. По-големият дял на интернационалните доставки води и до по-голямо нарастване на разноските за подизпълнители и компенсира по-малкото повишаване на разноските за подизпълнители за вътрешните доставки, постигано в следствие усъвършенствана успеваемост и оптимизации.

Увеличава се дяла на доставките, обвързани с наложени платежи, както и клиентите, заплащащи с дебитни/кредитни карти, което се отразява на разноските за банкови такси и инкасо.

 

Перспективи

Благодарение на взрива в онлайн търговията, фирмите от групата не са наранени значително досега, само че продължаващите ограничаващи ограничения в Европа слагат риск от отрицателен резултат в средносрочен проект. Бавно икономическо възобновяване или нова стесняване на стопанските системи в Европа след отдръпване на големите фискални и бюджетни тласъци би имало значителен резултат върху крайното ползване и надлежно, приходите и облагата.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР