Основателят на най-голямата строителна компания в САЩ Дон Хортън никога

...
Коментари Харесай

Недостигът на работна ръка застрашава предлагането на жилища

Основателят на най-голямата строителна компания в Съединени американски щати Дон Хортън в никакъв случай не си е помислял, че би трябвало да откаже бизнес в Тексас. Докато неотдавна не съумя да построи домове в щата задоволително бързо. Сега компанията му лимитира продажбите, защото дефицитът на работна ръка и строителни материали като дървесина забавят строителството и надуват разноските. Комбинацията от тези ограничавания и възходящото търсене на жилища докара до неуверени растежи в цените на жилищата. Според данни, оповестени на 31 август, показателят Case-Shiller national house-price е с 18.6% по-висок през юни спрямо година по-рано. Това е третият рекорден растеж в границите на няколко месеца. Но макар че неналичието на материали се чака да се възвърне през идната година, за компаниите ще бъде по-трудно да намерят опитна работна ръка.
Удар от ковид
Работната мощ в строителния отрасъл беше мощно наранена от разпространяването на ковид и наложените строги ограничаващи ограничения. В Съединени американски щати тя е намаляла с близо 15% през 2020 година и е изтрила четири години растеж на работни места. Но даже когато търсенето на жилища е свръхстимулирано от ниски лихви и предпочитание за по-големи пространства, тя занапред би трябвало да се се възвърне изцяло. Около 88% от американските работодатели настояват, че им е мъчно да намерят служащи, като оставят близо 300 хиляди работни места незаети. Докато през 2020 година растежът на заплатите забави хода си, то той в този момент се възвръща.

Англия е очевидец на най-големия брой незаети работни места за последните две десетилетия, като две трети от строителните компании не съумяват да наемат зидари и дърводелци. Половината от всички френски строителни компании също се сблъскват с компликации при наемането на личен състав, което прави бранша един от най-засегнатите, а една пета от немските строителни и инженерни компании настояват, че нямат задоволително опитни чиновници.

Проблемите при наемане на чиновници в бранша частично отразяват по-широкия дефицит на работна ръка, който визира огромна част от богатия свят. Подобно на други промишлености, страхът от вируса и прибягването до помощи и спестявания може да изясни за какво незаетите едвам се завръщат на работа. Местните и националните ограничавания за пътешестване, целящи да овладеят пандемията, удариха мощно строителния бранш, който разчита най-вече на мигранти. (Това проличава най-вече в Китай и Индия, където мигрантите съставляват надлежно четири пети и една трета от строителните служащи.)
Дългосрочните фактори
За дефицита на работна ръка способстват и някои дълготрайни фактори. Строителите на жилища се борят да запазят непрекъсната работна мощ от финансовата рецесия през 2007 - 2009 година Липсата й частично отразява огромните промени в имиграционните закони, които попречиха на в миналото постоянния поток от служащи. Притокът от задгранични служащи в Съединени американски щати да вземем за пример понижа, откакто бяха въведени антиимигрантските закони на президента Доналд Тръмп. Малко над 44 хиляди имигранти са се включили в строителната промишленост през 2017 година Това е внезапен спад спрямо предходната година, когато са били 70 хиляди Подобно на Съединени американски щати Националната статистическа работа на Англия пресмята, че страната е изгубила 42% от европейските си служащи, откогато гласоподава да напусне Европейския съюз, което алармира края на свободното придвижване на мигранти от Европейски Съюз към страната.
Автоматизацията може да бъде един от методите за попречване неналичието на чиновници, само че секторът я вкарва постепенно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР