Основателят на най-големия хедж фонд в света Bridgewater Associates Рей

...
Основателят на най-големия хедж фонд в света Bridgewater Associates Рей
Коментари Харесай

Рей Далио очкава срив на акциите с 20%, ако Фед вдигне лихвите до 4,5%

Основателят на най-големия хедж фонд в света Bridgewater Associates Рей Далио даде мрачна прогноза за акциите и стопанската система, откакто по-високата от предстоящата инфлация в Съединени американски щати раздруса финансовите пазари по света тази седмица, написа Блумбърг.

„ Изглежда, че лихвените проценти ще би трябвало да се покачат доста (към горния завършек на диапазона от 4,5% до 6%) “, написа милиардерът в публикация, оповестена в LinkedIn. „ Това ще понижи растежа на заемите в частния бранш и надлежно разноските там, което пък ще докара до стесняване на стопанската система “, добави той.

Според него нарастване на лихвите до към 4,5% би довело до съвсем 20% спад в цените на акциите.

По всичко наподобява, че оценките на пазарите към този момент включват напълно нарастване на лихвите със 75 базисни пункта на срещата на Федералния запас през идната седмица, като трейдърите дават дребна възможност и на покачване с цялостен процентен пункт. Трейдърите чакат лихвата на ФЕД да доближи връх от към 4,4% през идната година, като сега тя е в диапазона  от 2,25% и 2,5%.

Далио означи, че вложителите към момента може да не одобряват задоволително съществено дълготрайната инфлация. Макар че пазарът на облигации допуска, че трейдърите чакат междинен годишен ритъм на инфлация от 2,6% през идващото десетилетие, неговото съмнение е, че нарастването ще бъде към 4,5% до 5%. Ако бъде смесен с стопански разтърсвания, скокът може пъкъл бъде даже „ доста по-висок “, добави той.

Инвеститорите, спекулирайки, че Фед ще насочи стопанската система към криза през идната година в опитите си да охлади инфлацията, към този момент считат, че централната банка ще разхлаби паричната си политика в по-късните стадии на 2023 г.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР