Основателят на бързоръстящата платформа за домашни медицински тестове и превантивно

...
Основателят на бързоръстящата платформа за домашни медицински тестове и превантивно
Коментари Харесай

Иван Станчев: Липсата на реформи в здравеопазването спира иновацията


Основателят на бързоръстящата платформа за домашни медицински проби и превантивно лекуване Иван Станчев коментира актуалното положение на българската здравна система. Според него неналичието на каквито и да е съответни промени в опазването на здравето пречи на софтуерния бранш интензивно да подкрепя здравните институции и да облекчи живота на пациентите.

„ Липсата на политическа воля и предпочитание на ръководещите да проучват положението на опазването на здравето в България и да създадат нужните промени де факто стопира естественият развой, при който софтуерните компании навлизат в избран бранш и оферират решения по най-наболелите тематики. Най-фрапантният образец е дефицитът на аптеки в дребните обитаеми места. В България има цели 39 общини без нито една настояща аптека и заради тази причина стотици хиляди българи нямат действителен достъп до животоспасяващи медикаменти “, съобщи той.
-->
По последни данни на Българския фармацевтичен съюз близо 2 милиона българи нямат пряк достъп до аптека в обитаемото място, в което живеят, 800 000 българи нямат достъп до аптека в радиус от 20 км от тях, а близо 300 000 души би трябвало да пътуват повече от 50 км в посока, с цел да се снабдят с нужните медикаменти. В доста случаи има и дефицит на превоз, което принуждава тези хора да разчитат на родственици или локалния кмет, с цел да получат медикаменти от първа нужда. Ситуацията се утежнява в допълнение, когато медикаментите изискват лекарско наставление.

Според Станчев досегашните опити на ръководещите да разрешат или облекчат казуса не просто напълно са се провалили, само че даже са влошили обстановката, тъй като аптеките са останали също толкоз надалеч от хората колкото и преди, само че медикаментите в тях са по-изчерпани и по-скъпи. Той е на мнение, че новосъздадената Национална аптечна карта, целяща да подтиква огромните вериги да отворят аптеки в по-малките обитаеми места опонира на правилата на свободната търговия и е обречена на крах.

„ Напълно разбираемо е една огромна верига аптеки да няма предпочитание да отвори обект в обитаемо място с 500 индивида. Това не е благотворително сдружение, а бизнес, който съществува, с цел да печели. Ако в едно малко обитаемо място в България няма нито една работеща механа, която да печели, несъмнено няма по какъв начин и една аптека да печели. И сигурно няма нито една регулация или дотация на света, която да промени този факт “, сподели той.

По думите му съществуват обаче законодателни промени, които могат да облекчат казуса.

„ Редица европейски страни позволяват онлайн продажбата на лекарства с лекарско наставление, до момента в който в България тази процедура не е позволена. При състояние, че имаме компании за куриерски услуги, които могат да доставят всичко от всяка една точка на страната до всяка една точка на страната в границите на 24 часа е неприемливо да принуждаваме възрастни хора с редица болести да пътуват десетки километри, с цел да получат медикаменти или бизнеси да отварят обекти обречени на загуба “, съобщи той.

На въпрос дали извършването на покупки на медикаменти по интернет и тяхната доставка до дома няма да докара до злоупотреби, Станчев е на мнение, че на база практиката от Германия и Унгария, злоупотреби са вероятни, само че мъчно осъществими и малко евентуални. И даже за тях има отговор.

„ През 2021 Германия вкара електронна рецепта, която разрешава на докторите да вкарват в обща база данни предписаният медикамент, а пациентът получава серийния номер на тази рецепта. След това той може да влезе във всяка една онлайн аптека и единствено при въвеждането на този сериен номер да се появи цялото наставление и с няколко клика лекарството да се закупи и достави до дома. Този сериен номер де факто размени предходната процедура със сканирането и качването на фотография на обичайна рецепта. Тази процедура не просто свежда злоупотребите при онлайн продажбите до безспорен най-малко, само че даже трансформира процеса в доста по-сигурен от този, който имаме сега в България, където продължаваме да носим хвърчащи хартийки до касата на аптеката “, добави той.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР