Още в първите дни на новата година пред почти всяко

...
Още в първите дни на новата година пред почти всяко
Коментари Харесай

Йордановден и Ивановден - какво да сложим на масата

Още в първите дни на новата година пред съвсем всяко българско семейство се изправя ново предизвикателство на кулинарния фронт. Това са Йордановден и Ивановден на 6 и 7 януари, обичайното продължение на празниците към Коледа и Нова Година. И тъй като имената на светците са доста необятно публикувани, надали не всяка втора стопанка годишно се чуди какво да постави на трапезата при упования напор на народ в къщата си. Тъй като на имен ден по принцип не се кани, а близки и познати си идват ей по този начин, без да са викани особено, човек в никакъв случай не знае с какъв брой гладни гърла ще би трябвало да се пребори.
Йордановден или Свето Богоявление е празникът, отдаден на кръщението на Исус Христос в р. Йордан и множеството ритуали в този ден са свързани с водата. Най-известният измежду тях е хвърлянето на кръста във вода и съревнованието сред ергените кой пръв ще го извади. Вярва се, че който успее да хване кръста ще е здрав и цветущ през цялата година. Вечерята в навечерието на празника още веднъж е кадена и на нея се сервират единствено постни ястия като прясна пита, пълнени чушки, варено жито и орехи. С Йордановден е обвързвано вярването, че през нощта преди празника небето се отваря и който в този миг изиска нещо, то ще се извърши.
На идващия ден се отбелязва паметта на св. Йоан Кръстител, най-великия измежду пророците, който ревниво проповядвал идването на Христос измежду хората. На този празник не престават да се извършват ритуалите, свързани с вярата в чудодейната мощ на водата. Още в ранни зори се донася прясна вода, пълнят се каци и в тях се топят децата за здраве. Светецът е уважаван като настойник на кумството и побратимството и по тази причина в този ден младоженците гостуват при кумовете и ги подаряват с вино, месо, кравай. Традиционната софра е богата и разнообразна, типични ястия за Ивановден са фасулът, кървавицата, ошафът, луканката и свинско със зеле.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР